ДА СЕ ДАВА ПЪТ НА ТАЛАНТЛИВИТЕ Е ДАЛНОВИДНО И ПЕЧЕЛИВШО

 

 

В началото на театралния сезон Младежки театър „Николай Бинев“ предостави камерната си сцена за изява на абсолвентите по куклено актьорско майсторство на НАТФИЗ. Външна причина за това стана проект за модернизация и облагородяване на учебната среда в Академията по ОПРР, който засегна сграда „Б“, където се помещава Куклен театър НАТФИЗ.

От месец септември малките зрители на Младежкия театър се радват на абсолвентите на доц. Майя Енчева в спектаклите „Талъсъма Тропалан“ от Янко Митев, „Бяла приказка“ от Валери Петров и „Седемте козлета и вълкът“ по Братя Грим. На 23-ти и 24-ти февруари възможност за първи сценичен дебют ще имат и третокурсниците на проф. Жени Пашова с „Тигърчето Спас“ от Рада Москова. Очевидно, учебните спектакли на НАТФИЗ се приемат добре от столичната публика и носят приличен приход, тъй като сцената на Младежкия театър стана приемник на още две заглавия – „Бай Балчо споменува“ и „Сън в лятна нощ“.

 

Създаден през 2016 г., „Бай Балчо споменува“ събра на сцената дипломиралите се през 2018 г. студенти на проф. Пламен Марков за благотворително представление в памет на техния състудент Данаил и в подкрепа на второто издание на  МСТФ „Данаил Чирпански“. Със „Сън в лятна нощ“ на сцената се завръща и класът на проф. Маргарита Младенова, който от 2017-а е разпръснат в търсене на професионална реализация в различни проекти из цялата страна. Освен през февруари, „Сън в лятна нощ“ е програмиран и през март. Надяваме се, че публиката ще го оцени по достойнство и че ще се задържи в репертоара на Младежкия театър.