WTEA International Theatre Festival, Пекин, Китай – 15.08–15.09.2019

WTEA International Theatre Festival, Пекин, Китай – 15.08–15.09.2019

 

Проф. Снежина Танковска ще създаде спектакъла, който ще открие третото издание на WTEA International Theatre Festival през октомври. Международният театрален фестивал е една от основните дейности на WTEA и се организира на всеки две години от Централната академия за драма в Пекин. WTEA е независима международна академична организация, която има за цел да усъвършенства ученето и обмена между театралните училища по целия свят. Инициирана е от катедрата на ЮНЕСКО за театрално образование и е основана от 12 училища-членове, чиито брой непрекъснато расте.

Постановката на проф. Танковска – „Бялата змия“ от Мери Цимерман е съвместна международна продукция, която ще бъде реализирана с участието на 12 студенти от 10 различни страни, между които и възпитаника на НАТФИЗ Тодор Каракачанов. Репетициите ще се провеждат в Пекин в театралния център на  Централната академия за драма. Членовете на екипа ще разполагат с месец и половина до премиерата на спектакъла.

Успоредно с тях, но в България, доц. д-р Пенко Господинов и  д-р Росица Обрешкова ще подготвят „Укротеният укротител“ по комедията на У. Шекспир „Укротяване на опърничавата“. Проектът ще представи Академията в конкурсната програма на WTEA International Theatre Festival. Актьорският състав вече е подбран след кастинг и включва по 4-ма студенти от двата абсолвентски класа „Актьорство за драматичен театър“– този на проф. Стефан Данаилов и на доц. д-р Пенко Господинов.

Благодарение на своите преподаватели и студенти НАТФИЗ е активен участник в диалога за театралното образование между различните култури още от първото издание на WTEA International Theatre Festival. След няколко месеца, от трибуната в Пекин, ще прозвучи и посланието на ректора проф. д-р Станислав Семерджиев „Защото всички се учим“.