НАШИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ

 

Доц. Иглена Русева представи 35 изображения от проекта си „Животински човеци“ в рамките на Националните есенни изложби в Пловдив „Поетика на образа

„Началото бе през далечната 1982 година, по време на следването ми, и наброяваше 12 лепени фотомонтажа. Върнах се към темата през 2018 г. и засега продължението на проекта съдържа 64 цифрови трансфотографии, които се надявам един ден да обединя в книга със същото заглавие.“

Очакваме изложбата на доц. Иглена Русева и в София.

Фотографии от изложбата може да видите тук

 

 

Проф. Пламен Марков

В края на лятото Варненският куклен театър излезе с премиерата на проф. Пламен Марков „Лисугерът“. Спектакълът за възрастни е създаден по 4 миниатюри на Славомир Мрожек и ще остане в културния афиш на града.

Веднага след приключването на кандидатстудентските изпити в НАТФИЗ, Професорът се зае с репетициите в Театър „София“, където на 22-ри октомври ще излезе премиерата на „Вечерята“ по Херман Кох.

 

Проф. д-р Атанас Атанасов

Не са много актьорите в българския театър, заради които спират репетиции дни преди премиерата. Пловдивският театър го направи за проф. д-р Атанас Атанасов, който трябваше да се върне по време на кандидатстудентските изпити в НАТФИЗ.

Веднага щом подбра новия си клас, актьорът се върна към репетициите на „Слава“, чиято премиера излезе на 12-ти септември в Пловдив.

 

Доц. Юрий Дачев

Днес, 13 септември, доц. Юрий Дачев започва репетиции на „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен с участието на Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Кръстьо Лафазанов и Васил Драганов. Премиерата се очаква на 7-и ноември.

 

Д-р Петър Кауков

На 14-ти септември ще се състои пловдивската премиера на книгата на д-р Петър Кауков „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос“. Книгата ще бъде представена от проф. д.н. Клео Протохристова в рамките на 23-ото издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.

Книгата е издадена с конкурс на Програма „Научни изследвания” към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Художник на корицата е Венелин Шурелов.

Повече информация може да намерите тук

 

Проф. Снежина Танковска

Проф. Снежина Танковска работи по спектакъла, който ще открие третото издание на WTEA International Theatre Festival. Международният театрален фестивал е една от основните дейности на WTEA и се организира на всеки две години от Централната академия за драма в Пекин.

 

 

Доц. д-р Мира Каланова

От месец април доц. д-р Мира Каланова работи в партньорство с режисьорката Диана Добрева, за да създадат спектакъла, чиято премиера ще открие сезона на Пермския академичен театър „Театър-театър“. Първите срещи на „Домът на Бернарда Алба“ с руската публика са предвидени за 18, 19, 20, 21, 22 и 23 септември. Междувременно доц. д-р Мира Каланова се подготвя за началото на учебната година в НАТФИЗ и съвместно с проф. Пламен Марков работи по първата премиера на Театър „София“ – „Вечерята“.

 

Проф. д-р Ивайло Христов

Проф. д-р Ивайло Христов поставя „Хубава риба“ от Марк Райлънс и Луис Дженкинс на голяма сцена в Народния театър. Сценограф на проекта е Никола Тороманов, а композитор Кирил Дончев, участват Марин Янев, Стоян Алексиев и възпитаниците  на Ивайло Христов – Елена Телбис и Пламен Димов. Премиерата се очаква на 29-и септември.