2017-12-12
Ориент експрес - 19.30 ч. - Сцена 47

ОРИЕНТ ЕКСПРЕС

сценарист и режисьор: проф. д-р Александър Илиев

музика: Българска народна

сценография и костюми: проф. д-р Александър Илиев

хореография: Дария Колева, Ясен Вълчанов

музика: Христо Чакъров
 

ГАЛЕРИЯ
снимки:  Мария Захариева (III курс „Фотография“)

IV курс „Театър на движението – Пантомима“, клас проф. д-р Александър Илиев

Действащи лица (по азбучен ред) и изпълнители:

Албенка – Неделя Ганчева / Райя Андреева – гост

Антонов – Даниел Найденов

Ганьо – Кръстьо Методиев

Гергана – Лилиа Бисерова

Гица – Дани Атанасова

Караиванов – Филип Дончев

Кроки – Йоана Иванова

Мила – Йоана Цекова

Ния – Берна Касимова

Рада – Глория Станиславова

Фани – Инна Димитрова

Фют – Боян Христосков – гост

Второстепенни герои в епизодите: Кондукторка, Полицайка, Механик, Влакова проститутка, Крадла, Чистачка, Мома без билет, Луд, Сляп, Режисьор, Бамбук. Продавачи на: вестници, боза и лимонада, семки, презервативи, крепежни елементи, чорапогащници, гевреци, царевица, чер пипер, сутиени и долари, отвертки, цигари на бройка. 

КРАТЪК СЮЖЕТ

Годината е 1992.

Цяла Европа се тресе от промени, малка България също.

Една чужденка, попаднала по линия на Международния червен кръст в нашата страна се качва във влака за окончателно отпътуване. Нейната „Одисея“ е само малка траектория от пътя на един народ към мъглата на неговото бъдеще. Влакът е пълен с наши сънародници, напускащи своята родина. Всеки е потеглил към неясните територии на мечтите си. Багажът на пътниците е тяхното минало, техните характери, тяхното отчаяние. Те идват от дълбините на изстрадалото ни отечество и го напускат с надеждата за парче по-достоен живот. Представители на всички области на България, хорицата носят със себе си древните си обичаи, старите си привички, новия си бунт и бъдещите си планове.

Влакът пътува цяла година. Извърта се празничният календар на българина и се преплитат съдби, проблеми, решават се драматични спорове, докато накрая се установява, че композицията така и стои на начална гара. Нищо не се е помръднало. Нищо не се е променило. Само всички са изпуснали цяла година от живота си.

Театрална критика "Ориент експрес" от Румен Спасов.

 

БИЛЕТИ МОЖЕ ЗАКУПИТЕ ОТ КАСАТА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ИЛИ НА http://www.eventim.bg

2017-12-12
70-годишен юбилей на проф. д.н. Божидар Манов - 18.30 ч. - Голяма сцена
70 ГОДИНИ
ПРОФ. Д.Н. БОЖИДАР МАНОВ
12 декември (вторник), 18.30 ч., Голяма сцена, Учебен драматичен театър, НАТФИЗ
 

За критиката: Известен афоризъм казва, че „това не е професия, а диагноза“. Ала извън шегата, критиката днес е в сложно изпитание – и у нас, и по света. От една страна сегментът на сериозното кино, което заслужава  смислена критика (а това ще рече задълбочен, ерудиран анализ) намалява за сметка на ефектното развлекателно кино. А то търси и получава информационно-рекламно внимание, много често на ръба на неприкрита ПР кампания. От друга страна сериозните хартиени вестници и списания едно по едно изчезват, изместени от гланцови лайфстайл издания, които също предпочитат лековато полурекламно – полуклюкарско писане. И на трето място, изключително демократичният и лесно достъпен  on line сегмент бързо и евтино ражда безброй интернет сайтове, за които пък няма достатъчно компетентни автори и те отзивчиво предоставят трибуна на сръчни журналисти, маскирани като псевдокритици. Това се отнася преди всичко за съдържателния пласт на подобни текстове, но важи и за техния език, стил, форма. Колко отдавна не съм чел завладяващ, умен, дълбок, а в същото време въодушевяващ, артистичен, елегантен критически текст!

проф. д.н. Божидар Манов 

БИОГРАФИЯ

ГАЛЕРИЯ

Календар