20 април 2017
Проф. д-р Емилия Стоева открива традиционния конгрес на университета “Малтепе”, Истанбул

Уважаеми преподаватели, скъпи студенти,

За мен е чест да бъда Key Note Speaker на традиционния конгрес на университета “Малтепе”, Истанбул. Петият конгрес е част от вашите усилия да вървите напред и заедно с вас да вървят и вашите университети.

Ние, вашите преподаватели ви учим как да успеете, как да имате достатъчно, за да живеете добре, но трябва да имате и нещо за което си струва да живеете. А това ще ви го подскаже сърцето. Бих искала да ви говоря за това в което аз вярвам, а това е сърцето. Каквото и да правите в университета и извън него, правете го със сърце. Нека то ви дава посока на емоциите и нека е вашият барометър.

Вие сте във възраст, в която детските спомени са още ярки. Използвайте ги в първите си художествени творби. Така ще добавите и част от своето сърце в керамиките, картините или кратките филми.

Понякога ни се струва, че не харесваме града в който живеем. Но това не е заради града, а заради това, че много от хората които срещаме, са бездушни. Старайте се да бъдете с хора, които не само помагат на развитието ви, но правят това с цялото си сърце. Вие имате шанс да живеете и учите в град, който е не само културно средище. В Истанбул образованието е поставено на пиадестал, както от държавата, така и от вашите родители.

А тези които са дошли от чужбина, ще се докоснат до една велика страна и култура.

Скъпи студенти, вие идвате на този форум с иновативни идеи. Същественото е, че трябва да се стремите към добър диалог с връстниците си, да разменяте идеи, колкото и клиширано да звучи това. Но повярвайте ми, клишетата са винаги верни.

Вие имате невероятното щастие да съчетавате в бъдеще хоби и професия в едно. Животът Ви не винаги ще бъде лесен, но това което можем да ви обещаем ние, вашите реподаватели, че никога няма да ви бъде скучно. Не се обръщайте назад, нека погледите ви бъдат насочени към хоризонта и небето.

Бъдете любопитни  и се стремете да научите нови неща в университета. Интересът ви към изкуството ви дава енергия, помага ви да създавате нови идеи, действа положително и прави дните ви ярки.

Бъдете горди с това, че сте студенти в университети по изкуствата. Духовното израстване е привилегия на будните и дръзновените.

Вярвам, че сте част от тях – талантливи и с големи сърца!

Проф. Емилия Стоева

Календар