30 май 2017
ДНИ НА ЛЮБЛЯНА В СОФИЯ - 1 и 2 ЮНИ 2017 г.

ДНИ НА ЛЮБЛЯНА В СОФИЯ
1 и 2 юни 2017 г.

На 1-ви и 2-ри юни в София ще се проведат Дни на Любляна. Програмата се реализира с подкрепата на Столична община и включва поредица от културни събития със свободен вход за столичани и гостите на града.

На 1-ви юни, четвъртък, от 11.00 часа в Галерия на открито в градина "Кристал" ще бъде представена изложбата „Вечната Любляна” на словенския фотограф Дамян Гале, наричан от критиците „Архитектът на светлината”.

След откриването на изложбата свое представление в градина „Кристал” ще покаже уличният театър „Ана Монро”. В „Кристал” ще се проведе и изложението "Вкусовете на Любляна", представящо храни и напитки от словенската столица.

На 1-ви юни от 17:00 ч. в Американския център на Столична библиотека (пл. „Славейков” №4А) ще се проведе литературна вечер със словенската поетеса Аня Голоб. 
Аня Голоб е и критик, драматург и любител фотограф. Завършила е философия и сравнително литературознание. През 2014 г. и 2016 г. е наградена с престижната литературна „Йенкова” награда в Словения. 
(https://www.facebook.com/events/1301379653232035/)

Отново на 1-ви юни, от 19:00 ч., Софийската опера и балет е домакин на концерта на група "Каталена" (http://www.operasofia.bg/component/k2/item/5636?event=0). 
Групата спокойно може да се определи за феномен в съвременната словенска популярна музика заради умелото съчетаване и интерпретиране на традиционен фолклор, рок, фънк, джаз и блус. Повече за „Каталена” може да научите на http://www.katalena.net/.

На 2-ри юни, от 18.00 часа, в Театър „Българска армия” е спектакълът „16” на Танцов театър Любляна/ Plesni Teater Ljubljana (http://ptl.si/). Спектакълът представя 16-годишната професионална и лична връзка на двамата артисти – Розана Хрибар и Грегор Луштек, които с езика на танца разказват своята житейска история на сцената.

Всички културни събития от програмата на Дните на Любляна в София са с ВХОД СВОБОДЕН!

Календар