08 юни 2017
12 ЮНИ – ПРЕМИЕРА НА DVD АЛБУМ „ДУХЪТ И БИТЪТ НА БЪЛГАРИНА 1850-1950“ НА ПРОФ. Д.Н ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ

На 12 юни, от 18.00 ч., в Тържествената зала на БАН ще бъде представен DVD албум „Духът и битът на българина 1850-1950“ на проф. д.н. Любомир Халачев и Издателство „Захарий Стоянов“.

Анотация

"Идеята на нашия проект е „DVD- книга”, която  съдържа 4 документални филма и много информация.

В периода 1999-2009г ние създадохме сериал от  4 уникални документални филма по 50 мин. – „Копнеж по нови неща”, „Как Европа влезе в България”, „Френската жена на българския подофицер”  и „Биографията на една снимка”.

Сериалът  разказва за бита и душевността на българина в периода 1850-1950г. Във филмите ще намерите много исторически факти и информация, възстановки на бита и ежедневието на българите от времето. Разказани са интересни истории, пълни с интригуващи факти и облагородени с чувство за хумор. Това са филми, които не дават оценки, те само разказват и подсказват. Затова са подходящи както за ученици от училищата, така и за всеки любознателен българин, който иска да види историята на България от нов ъгъл, без политически оценки и преднамерени съждения.      

Филмите са обединени в луксозен албум с много информация за бита и ежедневието на българите от този период. Информацията е на български и английски език, а филмите имат субтитри на английски език.
Могат да бъдат разпространявани в училищата, чрез Музеите, Културните центрове в чужбина, МВнР."
Календар