09 юни 2017
Световноизвестният проф. дин Андрей Толшин поставя „Нос“ от Н. В. Гогол със студентите на проф. д-р Александър Илиев

Проф. дин Андрей Толшин е преподавател в Санктпетербургската академия за театрални изкуства (най-голямата образователна театрална институция в Русия). Работи в Академичния театър на комедията „Николай Акимов“ – Санкт Петребург, професор е в държавния институт за култура в Санкт Петербург, води магистърска програма за режисьори, както и  професионални курсове за актьори. Редовен гост-преподавател е в театрални академии в САЩ и Канада. Има интереси в проучването на формите на модерния театър, базирани на трансформация, движение, гротеска, музикална структура, социална и хуманитарна визия.

Проф. Толшин пристигна в България по покана на проф. д-р Александър Илиев, за да постави „Нос“ от Н. В. Гогол. От 2 юни гост-постановчикът репетира ежедневно със студентите от класа на проф. Илиев, специалност „Театър на движението – Пантомима“.

Ето няколко думи от проф. дин Андрей Толшин, които ще открехнат малко от тайнствата зад завесата на репетиционния период:

"Спектакълът по повестта на Н. В. Гогол "Нос" включва в себе си и няколко фрагмента от „Невски проспект“, както и герои от други произведения на автора. Основа на представлението ще бъде разгръщането с помощта на Мейерхолдовата Биомеханика на едно неправдоподобно и свръхестествено събитие. Самият Гогол нарича страния си сюжет „чепуха“ или „глупост, безсмислица“. В него се съединяват невероятния свят на Хофман и офортите на Гоя, пречупени през фантазията на Гогол. Жанрът на спектакъла е гротеска, в която се сблъскват и противопоставят света на малкия човек, света на неговите мечти, реалния свят и фантастичния свят на абсурда. В тази „карета от четири свята“ най-важният образ е света на Петербург, свят на измами, на двойници, на илюзии. Тези светове се преплитат и създават атмосферата на спектакъла, съединявайки реализъм и илюзия. Мотор на действието е образът на малкия човек и неговия двойник, чувството и неговата тъмна страна. Тази двойнственост и огледалност изострят социалните и нравствените конфликти, насъсквайки един срещу друг и сблъсквайки характерите. Център в спектакъла ще бъде колективно създавания образ на мрачния Петербург и неговата атмосфера. Дворцовият Петербург с неговите интриги е вън от темата на това представление. Тук той е разкрит само като статичен идеал. В този спектакъл ще изследваме човекът и неговата сянка, съпоставен с ореола на културния петербургски гражданин и неговия златен блясък. Ще се сблъскат „Лицата“ на града. Това са два непримирими свята: на онези жители, които се стремят все нагоре по йерархичната стълба и са готови на всичко, и светът на богатството, разкоша, превърнат в пиедестал на недостижимата „Мечта“. В него попадат само избраните „Носове“. Това са властващите „Носове“, важните „Носове“. Към тях са се насочили малките „Носове“. Включени в тази игра на достигане на недостижимата цел и борба за всяко стъпало, „Носовете“ се сблъскват, катерят, падат, изправят се и отново се втурват нагоре като във фантастично перпетуум мобиле."

 

Проф. дин Андрей Толшин

Образование

Завършва гимназия в Ленинград и Ленинградския държавен институт за театър, музика и кино. Дипломира се, като магистър, професор и доцент по изкуства и доктор по културология.

Опит в киното и театъра

По пътя към израстването си Проф. Толшин е играл в Ленинградския университетски театър, в музикалния и учебен театър в Санкт Петербург. Имал е петдесет роли в различни представления. Печели награди в няколко театрални фестивала за деца. Заслужил артист на Руската федерация.

Имал е роли и в няколко филма.

В момента участва в десет различни продукции от репертоара на комедиен театър Акимов.

Преподавателска дейност

Преподава повече от две десетилетия е в Санктпетербургската академия за театрални изкуства, която е най-голямата образователна театрална институция в Русия.

Писал е дисертации за театралното образование по методите на добре познатите големите руски учители, като Станиславски, Чехов, Кнебел и други.

Преподава от самото начало на образованието си още от преди завършването на магистърска степен.

Докторантурата си завършва с дисертация, която обхваща няколко различни области: театър и история на културата, етнология, антропология, форми на мултиетническа комуникация, драматургични анализи и театрална педагогика. Работните проучвания установяват граници между дисциплините.

В допълнение, професорът е обучавал и международни групи от актьори на методите от музикалния театър.

Проф. Толишин има 25 печатни произведения, включващи учебни ръководства. Организатор и участник е в различни интернационални конференеции и съвместни проекти с институти от САЩ, Швеция, Финландия, Израел, Англия и Русия.

Към настоящия момент проф. Андрей Толшин работи в Академичния театър на комедията „Николай Акимов“ – Санкт Петребург, професор е в държавния институт за култура в Санкт Петербург, води магистърска програма за режисьори, както и  професионални курсове за актьори. Редовен гост преподавател е в театрални академии в САЩ и Канада. Има интереси в проучването на формите на модерения театър, базирани на трансформация, движение, гротеска, музикална структура, социална и хуманитарна визия.

Календар