13 септември 2017
Поздравления за проф. д.н. Вера Найденова
НАТФИЗ  „Кр. Сарафов” изразява дълбоко уважение
и изказва искрена признателност към
 
ПРОФ. Д.Н. ВЕРА НАЙДЕНОВА
 
за изключителните заслуги при създаването и развитието кинообразованието в България
и за неуморното вдъхновение на българското кино и всички негови творци.
 
Благодарим Професоре!
Пожелаваме здраве, бодрост и творческо дълголетие!
 

Проф. д.н. Вера Найденова завършва Българска филология в СУ „Климент Охридски” и театрознание. Доктор на изкуствознанието по проблемите на киното, пише от 1962 година. Автор е на книгите „Актьори на българското кино”, „Човекът от екрана”, „Керваните на киното пътуват", „Георги Георгиев-Гец”, „Кино познато и непознато”, „Екранизацията – вечен спор?”, „"Унгарското кино 1968-2004”, на студията „Към портрета на Акира Куросава” в книгата на Куросава „Нещо като автобиография или потта на жабата” (1989), „Съвременният киносвят” (2010), „Българско кино: По следите на личния опит” (2013), „Фестивалът Кан” (2015), на статии, рецензии, предавания по радиото и телевизията.

Проф. д.н. Вера Найденова е сред доайените на кинокритиката в България, историк и теоретик на киното, дългогодишен преподавател по Кинознание и История и теория на киното в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, СУ „Св. Кл. Охридски“, НБУ.

За българските кинотворци професор Вера Найденова е вдъхновение и коректив. Тя е първият носител на наградата на Българската филмова академия за цялостен принос към кинокритическата мисъл в България, на Специалната награда за цялостен принос, връчена й на XXIII МФФ „Любовта е лудост“ (2015), на Специалната награда на 20-ия „София филм фест“ (2016), на унгарския „Златен кръст за заслуги“ (2016), … През последните 20. години е почетен анализатор на един от най-важните кинофестивали в света – Кан.

 

Календар