19 октомври 2017
НАТФИЗ отбеляза 80-годишния юбилей на Академик професор Людмил Стайков

Тържеството се състоя на рождената дата на акад. Стайков – 18 октомври. Салонът на Учебен драматичен театър се изпълни с приятели, гости, колеги и студенти на несравнимия Людмил Стайков.

Поздравления се получиха от президента на Република България г-н Румен Радев, министър-председателя г-н Бойко Борисов, министъра на финансите г-н Владислав Горанов, кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, председателите на комисиите по култура и образование към Народното събрание, Българската академия на науките и много други. Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, зам.-министъра на образованието и науката г-н Петър Николов, зам.-министъра на културата Румен Димитров дойдоха да изкажат лично благопожеланията си. Емблеми в българската култура и наука като  акад. Благовест Сендов, акад. Светлин Русев, акад. Васил Гюзелев, акад. Николай Попов, Борис Луканов, Стойко Пеев, Асен Шопов, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Марин Янев и десетки други се наредиха на опашка, за да поздравят Людмил Стайков. Сред дошлите да изразят уважението си бяха Илиан Джевелеков, Петър Вълчанов, Драгомир Шолев, Ясен Григоров - всички студенти на Людмил Стайков. Присъстваше и част от първия випуск на Академика - Иван Ковачев, Вергиния Костадинова, Мирослав Стоянов, а също негови специализанти като акад. проф. Пламен Карталов, чл.-кор. проф. Пламен Марков, Зорница София, Камен Воденичаров.

Начало на събитието постави Ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев. Последва прожекция на филм-колаж за Людмил Стайков, чийто режисьор Албена Пунева също е сред възпитаниците на Академика.  След прожекцията проф. д-р Станислав Семерджиев покани на сцената най-големия в българското кино. Залата, събрала елита на българската държава, застина в краката на Людмил Стайков.

 „За първи път не зная какво да кажа. Не зная… Да отделите от най-ценното, с което природата ви е дарила – времето, с което разполагате, за да бъдете в тази зала… Да посрещна един добър човек, двама добри хора, но толкова много на едно място?! Това е чудо и аз присъствам на него, благодарение на Вас.“

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Фотографи: Филип Станиславов и Мариана Жижанова (студенти специалност "Фотография")

 

Поздравителен адрес от г-н Румен Радев, Президент на Република България

Поздравителен адрес от г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България

Поздравителен адрес от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София

Поздравителен адрес от г-н Боил Банов, Министерство на Културата

Поздравителен адрес от Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН и САЧК

Поздравителен адрес от г-жа Милена Дамянова, председател на Комисия по образованието и науката в 44-то Народно Събрание

Поздравителен адрес от г-н Владислав Горанов, министър на финансите

Поздравителен адрес от проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Поздравителен адрес от г-н Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет

Поздравителен адрес от проф. д-р Димитър Цанев, ректор на Национална музекална академия "Проф. Панчо Владигеров"

 

Календар