31 октомври 2017
Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ - 1-5 ноември 2017 г.

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

Авторитетно международно жури ще разпредели награди в 10 категории на стойност 4100 щатски долара. Членове на журито са журналистът и продуцентът от БНТ Евгения Атанасова-Тенева, преподавателят от румънската Академия за театрални изкуства и кинематография проф. Дору Нитеску и основателят на фестивала Алексей Христов.

Тази година селекцията на „Ранно пиле“ включва 145 игрални, документални, експериментални и анимационни филми на студенти от 44 страни. Извън традиционно силното присъствие на университети от Стария континент, картата на фестивала вече обхваща и страни като Нигерия, Ливан, Коста Рика, Киргизстан. На фестивала ще присъстват повече от 40 чуждестранни студенти от Германия, Унгария, Полша, Турция,
Ливан, Сърбия, Словения, Грузия и Швейцария.

В рамките на фестивала членът на журито проф. Дору Нитеско ще проведе майсторски клас на тема „Преходът от късометражни към игрални филми“. В третия ден на фестивала изключително успешните български режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов ще споделят „Как се прави филм, достоен за Оскар?“, представяйки своя филм „Слава“.

Фестивалната програма ще тече в два кино салона: Кинозала НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Културен център G8. Входът е свободен. Откриване – 01.11.2017 от 12:30 часа – Кинозала НАТФИЗ, ул.“Стефан Караджа“ 20.

Пълната програма може да намерите на earlybirdfest.org

Календар