Проф. д-р
Калина Стефанова

Проф. д-р Калина Стефанова е автор (съставител и съавтор) на 12 книги за театър. Три от тях са на английски език, издадени от Международното академично издателство ”Харууд академик пъблишърс”, с премиери съответно в Ню Йорк (1994 г. – “Кой командва парада на нюйоркските сцени?”) и Лондон (2000 г. – “Кой отброява точките на лондонските сцени?” и “Източно-европейският театър след желязната завеса”); те са рецензирани и отразени в 15 страни, включени са в задължителната и препоръчителната литература в много университети в САЩ, Великобритания, Канада, Хърватска и др, и се намират в библиотеки по цял свят (всяка от тях в над 100 само в САЩ). През 2009 на английски език излиза и книгата “Театър и хуманизъм в свят на насилие”, на която проф. д-р Стефанова е съ-съставител и съ-редактор заедно с Иън Хърбърт, а премиерата е във Вроцлав в рамките на Европейските награди за театър. Последната засега книга за театър на български на проф. д-р Стефанова, “На театър по света”, представя личните й впечатления от театър от над 30 страни.
Има публикации на 23 езика в 25 страни. Съставител е и на първото пространно представяне на българския театър на английски език в две части “Съвременен български театър” (1998), издадено от ”Харууд академик пъблишърс”.
През 1990 г. печели американската стипендия “Фулбрайт” и в продължение на две години е гостуващ учен в Нюйоркския университет. Гостуващ учен е и Университета на Кейптаун, Южна Африка (1998), и в Мейджи Университет, Токио, Япония (2010). През 1996 г. печели стипендия на Британския съвет за петмесечно изследване в Градския университет в Лондон.
Изнасяла е лекции и е водела семинари по театрална критика в Южна Корея, Китай, Чили, Канада, Япония, Русия, Хърватска, Турция, Холандия, Сингапур, ЮАР, Малта, Португалия.
Многократно е била член на журита на чуждестранни фестивали и е участвала с доклади в конференции и симпозиуми в чужбина.
В продължение на два мандата е Вице-президент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и Директор Симпозиуми на Асоциацията за два мандата (2006-2010).
Няколко пъти е експерт по театър в проектни сесии на Директората по култура и образование към Европейската Комисия, Брюксел.
През 2007 г. е драматург на високо оценената от критиката постановка на “Петдесетница”, режисьор Мл. Киселов, в Стратфордския Фестивал на Канада, най-големия репертоарен театър в Северна Америка.
През 1999 г. е удостоена с Наградата на Съюза на артистите в България за най-добър критик – за книгата си “Съвременна английска театрална критика” (Университетско издателство “Климент Охридски”), и с Наградата “Идея за театър” на едноименната фондация – за иницииране и издаване на автобиографичната поредицата на български актьори “На върха”.
Първата нетеатрална книга на Калина Стефанова, “Джуджетата на Ани” (приказка за възрастни), е издадена в България (2004), Южна Корея и Македония (2007), Португалия и Испания (2010), Бразилия и Япония (2011), и предстои да бъде издадена в Китай и Виетнам. Втората й нетеатрална книга “Последният изход” (историята на един разговор) е издадена в България през 2010.

Календар