ЗА БИБЛИОТЕКАТА

 

⇒ Номинация за Библиотека на годината за 2017 година

⇒ Награда Библиотека на годината за 2019 година

 

МИСИЯ

Нашият екип предлага услуги, които са в подкрепа на обучението, преподаването и изследователската дейност в академията. Осигуряваме достъп до широк спектър от информационни ресурси и адаптивни модели на обслужване. Нашите основни ресурсни инвестиции са насочени към създаване на подходяща среда за обучение, подготовка и изследвания.

Осигуряваме и свободен достъп до обширни колекции печатни и електронни ресурси – в това число над 55000 традиционни и почти 15000 електронни.

На разположение на място и онлайн е екип от отдадени професионалисти. Всички те са готови да съдействат.

 

БИБЛИОТЕЧНИ УСЛУГИ

 • В библиотеката ни (в сградата на НАТФИЗ) можете да заемете книги за дома (при определени условия), да ползвате читалнята на свободен достъп с нейните 16 компютърни читателски места. На ваше разположение е репрографска техника – копирни машини, принтери, скенери, дигитализационен център с букскенер, зона с безжичен интернет.
 • Достъпът до компютърните читателски места е лесен, удобен и свободен /без заплащане/.
 • Безжичният интернет ви дава възможност да работите на собствените си електронни устройства в уютната и комфортна среда на библиотеката.

 

Правилник за дейността на Академична библиотека и архив

Стойност на услугите, предлагани в библиотеката

Бланка за издаване на читателска карта

 

БИБЛИОТЕЧНИ КОЛЕКЦИИ

 • Библиотеката е приютила над 54 000 книги и списания за театър, кино, фотография, изобразително изкуство, сценография, костюми, мениджмънт в изкуствата и културата, материали от художествено-творческия архив, материали от учебния и изследователския архив. Тук е домът на много пиеси – издавани, публикувани в периодични издания, както и непубликувани драматургични текстове;
 • Филмотечният фонд е от образци на игралното и документалното кино и може да се ползва на място в читалнята на библиотеката;
 • Фондът от редки и ценни издания включва книги, в по-голямата си част драматургични текстове, издадени преди 1944 г., книги с автографи и посвещения от известни личности от света на театъра, киното, литературата, книги от лични библиотеки;
 • Малко известен е фондът от ноти, грамофонни плочи, компактдискове;
 • Електронната библиотека е неразделна част от библиотечния фонд. Нейна същност са дигитализирани библиотечни материали за учебни и изследователски цели. Тя може да бъде ползвана от всеки регистриран в библиотеката студент, преподавател, служител срещу потребителско име и парола за достъп 24/7 през каталога на библиотеката. Авторските права не позволяват ползването за цели, различни от горепосочените. По тази причина не може да бъде ползвана от външни читатели, независимо, че са регистрирани в библиотеката.

 

КРАТКА ИСТОРИЯ

През 1942 г. Постановление на Министерски съвет признава Държавната театрална школа при Народния театър и разпорежда държавно финансиране. На 5 август 1946 г. дарение от 367 книги поставя началото на БИБЛИОТЕКАТА към школата. На 28 януари 1948 г. друго Постановление на Министерски съвет преобразува Държавната театрална школа при Народния театър в Държавно висше театрално училище (ДВТУ), а библиотеката при школата става част от него с 1055 книги.

От 1948 г. до 1955 г. библиотеката заема една стая от сградата на Училището на тогавашния бул. „Толбухин“ № 43, днес бул. „В. Левски“. В тази стая е само част от фонда, останалите книги се съхраняват в различни стаи и кабинети на училището. През 1955 г. библиотеката се настанява в предоставените ѝ три помещения на 5 ет. в сградата на ул. „Г. С. Раковски“ 108 А, където се помещава и днес.

От декември 2007 г. на библиотеката е предоставен почти целия етаж. Обособени са:

 • две хранилища;
 • заемна и читалня на свободен достъп;
 • компютърни читателски места;
 • жичен и безжичен интернет;
 • кътове с копирна техника;
 • дигитализационен център с букскенер.

 

 

АКАДЕМИЧНА БИБЛИОТЕКА И АРХИВ, НАТФИЗ

ул. “Г. С. Раковски” 108А; София 1000

 

РАБОТНО ВРЕМЕ НА БИБЛИОТЕКАТА

През учебната година:

Понеделник от 14.00 до 17.30 ч.

Вторник – петък от 9.00 до 18.00 ч.

 

По време на сесии:

Понеделник – петък от 9.00 до 18.30 ч.

Събота и неделя – от 9.00 до 17.30 ч.

ВРЪЗКА С НАС

Тел. +359 2 9231 391; +359 2 9231 392; +359 2 9231 393

Мобилен: +359 88 939 3229

e-mail: library@natfiz.bg

Фейсбук страница