„ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН“ 2021– С УСМИВКА КЪМ НАТФИЗ

„ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН“ 2021– С УСМИВКА КЪМ НАТФИЗ

 

Проф. Пламен Марков е удостоен с най-престижното отличие на Театралните награди за хумор и сатира „ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН“ 2021 на Сатиричния театър. На 7 април деканът на факултет „Сценични изкуства“ на НАТФИЗ и дългогодишен преподавател по актьорско майсторство и режисура ще получи Наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев.

Снимката на проф. Пламен Марков е от връчването на наградите „НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ“ 2020 на 8.02.2021

Петото издание на наградите отличи с номинация в категория „Режисура“ творческата работа и на друг любим педагог в Академията – проф. д-р Атанас Атанасов (за спектакъла „Любовникът от Zanzibar“ от Ели Саги в ДТ „Ст. Бъчваров“ Варна).

 

Снимката на проф. д-р Атанас Атанасов е от откриването на учебната година в НАТФИЗ на 15 септември 2019

За първи път в историята си наградите излъчват номинация не просто за целия екип на спектакъла, а за цял клас и това са абсолвентите на проф. д-р Ивайло Христов. Месеци преди да се дипломират в НАТФИЗ те ще се впуснат в надпреварата за категория „Млада надежда“ за спектакъла „Суматоха“ от Йордан Радичков в постановка на проф. Ивайло Христов.

 

Снимката е от откриването на учебната година в НАТФИЗ на 15 септември 2018, на първи ред е току що приетият клас на проф. д-р Ивайло Христов

 

Снимката е от 15 септември 2018, проф. д-р Ивайло Христов приема младите мъже и жени, които ще дипломира само след няколко месеца.

 

НАТФИЗ благодари на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ за този прекрасен жест на внимание към българските творци, които развиват комедията и сатирата на театрална ни сцена. И независимо, че трупата на Сатирата не подлежи на номинации и награди, на 7 април цялата театрална общност, а и публиката ще сподели усмивката на „ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН “ 2021.

 

Ето и всички номинации:

1. Млада надежда

Александър Валериев за моноспектакъла „Писмо до съветско другарче“, по пиесата „Хористи” от Николай Гундеров и Димитър Събов, реж. Николай Гундеров, свободен проект (играе се в НТ „Ив. Вазов“)

Ана Батева за режисурата на „Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович, съвместна продукция между ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и SPAM studios

Актьорски клас на проф. д-р Ивайло Христов за участието в постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Ивайло Христов, Театър НАТФИЗ

 

2.  Женска роля

Анна Петрова за ролята й в постановката „Лъжата“ от Иван Митев по Михаил Леонтиев, реж. Гълъб Бочуков, Театрално-музикален център – Кърджали

Димитрина Тенева за ролята й в „Животът е вкусен“ от Дейвид Линдзи-Абер, реж. Борислав Чакринов, ДТ „А. Будевска“ – Бургас

Петя Венелинова за ролята й в постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Николай Урумов, ДТ „С. Огнянов“ – Русе

 

3. Мъжка роля

Косьо Станев за ролята му в „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Николай Урумов, ДТ „С. Огнянов“ – Русе

Любомир Фърков за ролята му в „Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев, реж. Денислав Янев, ДТ – Търговище

Мариан Бачев за ролята му в „Чаплин“, мюзикъл от Крис Къртис, либрето Крис Къртис и Томас Мийхан, режисьор Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, Държавна опера – Варна

 

4. Режисура

Атанас Атанасов за постановката „Любовникът от Zanzibar“ от Ели Саги, ДТ „Ст. Бъчваров“ – Варна

Боян Иванов за постановката „Ако Фройд беше индиец“ от Боян Иванов, КТ – Варна

Николай Урумов за постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков,  ДТ „С. Огнянов“ – Русе

 

5. Постановка

„Ако Фройд беше индиец“, авторски спектакъл на Боян Иванов, КТ – Варна

„Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев, реж. Денислав Янев, ДТ – Търговище

„Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Николай Урумов, ДТ „С. Огнянов“ – Русе

 

Награда за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев за проф. Пламен Марков.

 

 

 

Професор-доайени, преподаватели и студенти на НАТФИЗ представят филмите си на 25-то юбилейно издание на София Филм Фест

Професор-доайени, преподаватели и студенти на НАТФИЗ представят филмите си на 25-то юбилейно издание на София Филм Фест

 

Акад. Людмил Стайков, проф. д-р Ивайло Христов, проф. д-р Марин Дамянов, доц. д-р Мартин Димитров, ас. Нели Димитрова, Валентина Ангелова, Ясен Атанасов и Теодора-Косара Попова ще представят филмите си в различните категории на юбилейното 25-то издание на „София Филм Фест“.

Филмът на акад. Стайков не само е включен в международния кинофестивал, но е избран да отбележи 40-годишнината на Националния дворец на културата и ще бъде тържествено представен на 31 март в зала 1 на НДК. „Ханът и империята“ е създаден от дигитално реставрирано изображение на един от най-мащабните филми в историята на българското кино – трилогията „Хан Аспарух“.

Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със уникалните кадри, вълнуващите епизоди и очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие“, казва акад. Людмил Стайков.

 

След като спечели Голямата награда за най-добър пълнометражен филм на международния фестивал „Златна роза“ във Варна и Голямата награда на фестивала „Черни нощи“ в Талин, черно-бялата кинолента „Страх“ на проф. Ивайло Христов ще бъде представена на 19 март в Бургас, като част от програмата на фестивала „София филм фест на брега“.

Една любовна история в трудно време“, така накратко описва филма си проф. Ивайло Христов.

 

Филмът по сценарий на двама от преподавателите във филмовия факултет на НАТФИЗ – ас. Нели Димитрова и Валентина Ангелова ще влезе в надпревара за Голямата награда в международния конкурс  „София – град на киното” на София Филм Фест. Заедно с 11 други филма от Франция, Малта, Монголия, Латвия, Унгария, Бразилия Китай, Иран, Турция и Швейцария „Петя на моята Петя ще очаква решението на авторитетното жури, което ще бъде обявено по време на официалната церемония по откриването на 11 март. Филмът е реализиран с участието на дипломирани и все още настоящи възпитаници на Академията, като Ясен Атанасов.

Филмът е съвременна история. Държим да подчертаем, че това е филм за Петя Дубарова, без той да е „за Петя Дубарова”. Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя сценаристът Нели Димитрова.

 

На 24 март в „Дом на киното“ ще бъде представен документалния филм „Парцалев“ по сценарий на проф. д-р Марин Дамянов, а на 17 март в кино „Люмиер“ ще се излъчва Сбогом, Джони също по сценарий на проф. Дамянов и оператор доц. д-р Мартин Димитров.

Филмът е свидетелство за времето, в което живеем – погрешни ценности, загуба на духовност, липса на посока. Джони е представител точно на тази възраст. Всеки от нас трябва да намери сили да се противопостави на собствения си „Джони“. Това е история за битката между добро и зло, която се води в нашите души.“ Коментира режисьорът Константин Буров.

 

Филмът на Теодора-Косара Попова „Танда“ влиза в съревнованието за българско късометражно кино. След като успешно се представи на студентските „Оскари“, на Хонг-Конгския фестивал за документално кино и на 12-то юбилейно издание на уругвайския  ECU Festival, „Танда“ не без самочувствие ще се изправи пред погледа на критиката и публиката заедно с останалите 12-ет конкурентни филма в категорията.

 

Изглежда връзката на Академията със световните филмови фестивали става все по-неразривна и многообразна през творческите търсения на преподавателите, възпитаниците и студентите от НАТФИЗ.