Фестивал на българското кино в Париж – “Cвобода с български вкус”

 

След един забележителен успех на своето първо издание през 2017, Фестивалът на българското кино в Париж поставя началото на една нова кино традиция във френската столица.

Второто издание на фестивала ще се състои под мотото “Cвобода с български вкус” на 1ви и 2ри юни в киносалон Christine 21, разположен в артистичния и централен парижки квартал „Сен-Жермен-де-Пре“.

В селекцията са включени две дългометражни и десет късометражни кинопродукции на родни автори, сформиращи пъстра палитра от различни жанрове, за всички вкусове и аудитории.

„Воевода“ на Зорница СОФИЯ, „Бензин“ на Асен БЛАТЕЧКИ, „Надпревара“ на Красимир КАЛУШЕВ, „Диагноза“ на Камен КОЛАРОВ, „Цветята на алжиреца“ на Росица ТРАЯНОВА, „Последните два дни“ на Димитрис ГЕОРГИЕВ, „За какво служи хлябът?“ на Ники СТОИЧКОВ, „Как да надебелеем здравословно? “ на Kеворк АСЛАНЯН, „Солвейг“ на Яна ТИТОВА, „Изпит“ на Боя ХАРИЗАНОВА, „Семейство“ на Калоян ПАТЕРКОВ, „Може би утре“ на Мартин ИЛИЕВ…

Кръстници на събитието тази година ще бъдат Александър РАКОВСКИ и Софи МИРУЗ (Sophie MIROUZE). Те ще разкажат защо подкрепят тази кино инициатива и защо българското кино заслужава и ще отстои по-значително място във Франция – висок ценител на седмото изкуство.

Инициаторите на проекта целят да превърнат фестивала в ежегодно събитие и да генерират средства, контакти и мрежа от партньори, чрез които да се окаже положително въздействие в посока възстановяване на изоставените кинозали в България и реставрация на стари филмови ленти.

Te смятат, че българското кино, през погледа и ролите на неговите безбройни таланти, е силен и позитивен ключов елемент към популяризирането на българското изкуство, а и на България като цяло.

Какво е за вас свободата? А каква е българската свободата? Нека се замислим над тези въпроси заедно по време на  Фестивала на българското кино в Париж на 1ви и 2ри юни в киносалон Christine 21.

 

E-Mail: contact@bgfilmfest.eu

Web: https://bgfilmfest.eu/bg/

Facebook: https://www.facebook.com/BGFILMFEST.EU/

Facebook event: https://www.facebook.com/events/153010268850540/

Instagram: https://www.instagram.com/festivalducinemabulgare/

Christine 21: https://www.facebook.com/Christine21paris/