Проф. д-р СТАНИСЛАВ СЕМЕРДЖИЕВ НА СВЕТОВНИЯ КОНГРЕС ЗА ОБУЧЕНИЕТО ПО КИНОРЕЖИСУРА ПРЕЗ XXI в. – МУМБАЙ, ИНДИЯ

 

Ректорът на НАТФИЗ, проф. д-р Станислав Семерджиев, се включи в Световния конгрес посветен на обучението по кинорежисура през 21 век, който се проведе в Мумбай, Индия.

 

Най-големият институт по кино, комуникации и творческо изкуство в Азия – Международно училище за филми и медии „Whistling Woods“, събра повече от 200 делегати. Представителите на 120 от най-развитите филмови и медийни института от целия свят се срещнаха, за да обсъдят филмовото образование и бъдещето на обучението за следващото поколение режисьори. Лорд Дейвид Пътънм, носител на наградата „Академик“ за класическия филм „Chariots of Fire“, заяви „Да бъдеш домакин на конгреса CILECT е забележителна чест!.

С уважение към индийската традиция събитието започна с молитвена песен, последвана от церемониален обред, в който участваха Шабана Азми – актрисата ветеран и почетен гост, Субаш Гхай – основател и председател на „Whistling Woods“, Рави Гупта – ректор на „Whistling Woods“, Мегана Гхай Пури – президент на „Whistling Woods“, проф. Мария Дора Мурао – президент на CILECT и проф. д-р Станислав Семерджиев – изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни училища (CILECT).

Актрисата Шабана Азми подчерта, че образованието трябва да се съсредоточи върху иновациите, поставяйки аспекти като любопитство, критично мислене и творческо мислене в центъра на учебната програма. Изтъквайки необходимостта от Световния конгрес на CILECT, тя заяви „Конференции като CILECT помагат да се обсъдят успехите и неуспехите, да се оценят възможностите и да се намерят начини за решаване на реалните проблеми“.