“ВЪЗДУШНА ЕМОЦИЯ” – дипломна работа по „Фотография“ на Мариана Жижанова

 

„ВЪЗДУШНА ЕМОЦИЯ“ е дипломна работа по „Фотография“ на Мариана Жижанова. Изложбата представя цветовете и емоциите на един от най-големите ежегодни фестивали на балони с горещ въздух в света, този в град Албакърки, щата Ню Мексико. Част от изложбата можете да видите тук.

Vazdushna emozia na Mariana Zhizhanova - 0.jpg

 

Повече за авторката на изложбата „ВЪЗДУШНА ЕМОЦИЯ“

Казвам се Мариана Жижанова.

Срещата ми с фотографията беше в 9-и клас, когато баща ми реши да ми подари дигитален фотоапарат. Снимах приятелите си, нашите разходки и преживявания, непринудените моменти. Това, което ме привлече най-силно в снимането и запечатания момент беше радостта, която те носят на хората. В този период реших, че фотографията е нещото, с което искам да се занимавам за в бъдеще.

Изминах дълъг път докато стигна до обучението си в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

В академията се запознах с аналоговата фотография и работата в тъмната стая, които си остават един необятен свят за изследване.

Фотографиите от изложбата на „Въздушна емоция“ са заснети на филмов материал Fujicolor C200, по време един от най-големите фестивали за балони с горещ въздух в света. Той се провежда ежегодно в град Албакърки, щата Ню Мексико. С изложбата си целя да предам тази чиста емоция, която изпитах по време на заснемането и която ме е водила винаги. Писменият ми труд е свързан с новите медии, произлизащи от фотографията и видеото чрез употребата на модерни технологии, в частност разглеждам синемаграф, гиф и плотаграф.