“Можеш ли да убиваш” на проф. Иван Ничев във Варшава

 

С огромен успех премина премиерата на новия български игрален филм „Можеш ли да убиваш“ в Полската столица. Тя се състоя в  на 13.02.2019 г. престижния Варшавски  кинотеатър „Култура“  срещу президентството.

Режисьор на лентата е проф. Иван Ничев; съсценарист е доц. Юрий Дачев, оператор е доц. Цветан Недков; съпродуцент на филма е доц. д-р Георги Николов (“Маджик Шоп”);

Зрителите в препълнената кинозала дълго аплодираха създателите на на филма и възторжено коментираха развълнувани от филма. Разговорът за силата на художественото внушение на „Можеш ли да убиваш“ продължи до късна доба.

 

Сред зрителите бяха прославени  представители на Полската кинематография. Режисьорите Феликс Фалк, Януш Заорски и прославената кинокритичка Ана Ментрак. Блестящи кино оператори  носители на безброй международни награди като Богдан Дживорски и Яцек Миерославски. Колегите оцениха високо операторскато работа и  подчертаха таланта на оператора на дрон във филма.

Силата на образите вплетени  в драматичната канава на блестящия режисьорски разказ.Варшавските зрители развълнувани от филмовия разказ следваха с коментари и въпроси режисьора Ничев, съсценаристката Гранитова и консултантът Вучков  и извън киното.

 

Към филма вече има проявен интерес от страна на полски филмов разпространител, както и полската телевизия TVP.

 

Постарал съм се да има и усмивка, и ирония, но има и тъга. Това е моментна снимка на нашия живот. Исках да направя филм, който да стигне и до онези, които управляват кораба, наречен България. Има проблеми, които трябва да се решат днес, а не някога. Това е метафора за съвременна България – какво може да направи един човек, за да живее по-добре.“

Творецът не може да служи на тези, които правят историята, а на онези, които я изтърпяват.“/ Иван Ничев

 

 

Проф. Иван Ничев