МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ, АКАДЕМИЧНОТО ТАНЦОВО И ТЕАТРАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ НА БАЛКАНИТЕ И ЕВРОПА – 10 юни, Конферентна зала, НАТФИЗ

 

 

Катедра „Сценично движение“ на НАТФИЗ в партньорство с „Balkan Dance project“, „Атом Театър“ и IUI – „Belgrade Dance Institute“ инициира Конференция-Дебат на тема:

Възможностите за развитие на Академичното танцово образование у нас и колаборацията му със сродни образователни институции на Балканите и в Европа.“

 

 

СНИМКИ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

 

 

В конференцията-дебат ще вземат участие представители на Белградския танцов институт, артисти от балканската танцова платформа Balkan Dance project и българската танцовата компания ATOM Theatre.

Специално за събитието в София пристигат Мойца Майцен, проф. д-р Владимир Томашевич, Стефания Георгиева и проф. Дияна Милошевич.

Събитието е отворено за посещение. Поканени сте да се включите в дискусията с въпроси и споделяне на опит и добри практики от Ваша страна, което да добави стойност в дебатите.

 

ПРОГРАМА

 

17:00 – 17:10 – ОТКРИВАНЕ на конференцията – доц. д-р Велимир Велев

17:10 – 17:30 – Представяне на участниците:

Представяне на домакините – преподавателски състав, Катедра „Сценично движение“

Представяне на гостите от Белградски танцов институт и Balkan Dance project

17:30 – 17:45 Представяне на обучението в Катедра „Сценично движение“ – структура и специалности

17:45 – 18:00 Представяне на Balkan Dance Project и реализацията му в България

18:00 – 18:30 Проф. др. Владимир Томашевич

18:30 – 18:45 Представяне Белградския Танцов Институт – основаване и специалности

18:45 – 19:00 ПАУЗА

19:00 – 19:30 Представяне Белградския Танцов Институт  – добри практики – проф. Дияна Милошевич

19:30 – 21:00 Дебат – ТЕМИ

1) Професионално развитие след дипломиране – Независима танцова сцена; мостът между независимите танцови групи, свободната сцена и дипломираните студенти

2) Развиване на публики, привличане на студенти чрез споделяне на добри практики

3) Възможности за обмен на студенти и бъдещи съвместни проекти на НАТФИЗ и Белградски танцов институт

  1. Международен академичен фестивал „Движение“
  2. Възможности за сътрудничество в областта на образованието за танцов театър/съвременен танц/пърформанс

 

 Конференцията ще се проведе на 10 юни, от 17.00 часа, в Конферентна зала 114 В. Заповядайте!

 

 

::–::– ::–::– ::–::– ::–::–::

ДОМАКИН НА СЪБИТИЕТО – доц. д-р Велимир Велев, Ръководител на Катедра „Сценично движение“, фактултет „Сценични изкуства“, НАТФИЗ

Доц. Д-р Велев – Актьор, режисьор, педагог и театрален футуролог. Създател на жанра “Non-Physical Theatre” и “Теория на Интерактивния театър на бъдещето”, основател на ВИА – Виртуален интерактивен театър, Невиждан театър – първата в света трупа от незрящи актьори в сферата на визуалните сценични изкуства и “Kreativno Kazaliste Sjena” – Karlovac, Hr. Автор, режисьор и хореограф на над 60 постановки в света.

::–::–::

БЕЛГРАДСКИ ТАНЦОВ ИНСТИТУТ е основан от популярни артисти от Сърбия съвместно с група международно признати артисти, които са придобили квалификацията си в реномирани университети в Европа и САЩ. Целта им е да предадат своите знания и опит на новите поколения, работейки с иновативни и модерни методики.

Учебните програми са приети и акредитирани от Професионалната асоциация на балетистите, хореографи и педагози по балет в Сърбия.

Институтът е част от Факултетът по Инженерен мениджмънт.

 

ПОЧЕТНИ ГОСТИ НА СЪБИТИЕТО И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЕЛГРАДСКИЯ ТАНЦОВ ИНСТИТУТ

Проф. д-р. Владимир Томашевич е Директор на Белградския танцов институт, основател на IUI Dance Company, основател на Белградския институт за науките на сигурността, автор на стотици академични статии, няколко книги и публикации.

Проф. Дияна Милошевич е професор по режисура в Белградския танцов институт. Тя е съучредител е на няколко театрални мрежи и е председател на Асоциацията на независимите театри в Белград. През 2008 г. получава международна награда „Гроздан кикот” за принос в съвременния театър. Режисирала повече от 50 пиеси и е ментор над още 100. Основател на най-стария частен театър в Белград.

 

::–::–::

BALKAN DANCE PROJECT е танцовата платформа, която дава възможност на млади обещаващи таланти от балканските страни да изследват в общо преживяване човешки истории, засягащи под една или друга форма балканските нрави. Това е идея, в която е възможно да се помирят различията, като се създаде основа за разбиране, сътрудничество, уважение към разнообразието, толерантност и вяра в силата на изкуството.

 

MOJCA MAJCEN е част от колектива на Balkan DANCE project.

Тя завършва в Консерваторията за балет в Марибор под ръководството на Ико Отрин. Продължава образованието си в Словения и чужбина (Будапеща, Санкт Петербург, Виена, Берлин и в известната група Nederland Dance Theatre) като започва работа с международно признати учители, балетни майстори и хореографи.

 

::–::–::

АТОМ ТЕАТЪР е компания, работеща в сферата на съвременния танц, базирана в гр. София /България/. АТОМ създава пространство за осъществяване на колаборации, танцови и сайт-специфик проекти, културни събития, тренинги и образователни инициативи. В нея си сътрудничат артисти от различни точки на света и цяла България. Групата е създадена през 2011 г. и нейната основна цел е да изследва социалната, културна и образователна среда, да изучава процесите в обществото и отношенията между хората чрез неограничените възможности на движението и танца. Проектите на АТОМ са тясно свързани с определени пространства, архитектура, дизайн и история.

 

Стефания Георигиева е съосновател и артистичен директор на АТОМ Театър. Тя проявява изключително любопитство към концепцията за колективното тяло, движението и ума. Тя го изследва във всичките ѝ аспекти чрез своите хореографии, като често работи в контекста на пространството. Професионалният хореографски дебют на Стефания е през 2013 г. Оттогава насам тя е реализирала 7 спектакъла, които са представяни в България, Австрия, Румъния, Черна гора, Турция и Македония.