Катедра “Сценично движение” организира майсторски клас с известната индийска танцьорка Ниведита Бадве – 10 декември

Катедра “Сценично движение” организира майсторски клас с известната индийска танцьорка Ниведита Бадве – 10 декември

 

Известната индийска танцьорка Ниведита Бадве пристига в България и ще проведе майсторския клас на 10 декември, от 9.00 до 11.00 часа, аудитория 103, отново с класа на проф. д-р Александър Илиев и студенти от други класове.

Ниведита Бадве  е професионален изпълнител на класически индийски танци.

Завършила е университета в град Пуна. Следва традицията на нейния гуру Уджуал Бхоле и продължава да преподава Бхарата Натям в школата Надабрахма Нритялая. Участвала е на фестивали из Азия и Европа. Познава отлично традицията на древноиндийските танци и е провъзгласена за “девадаси” – божествена танцьорка. Г-жа Бадве ще проведе за втори път майсторски клас в НАТФИЗ.
Видео от предния ѝ майсторски клас с класа на проф. д-р Александър Илиев – https://www.youtube.com/watch?v=XLRUjB7mtH4&t=227s
Бхарата Натям е класически индийски танц, произхождащ от храмовете в южната част на страната.
Тази артистична форма е описана в трактата Натя Шастра и за негов автор традиционно се посочва мъдрецът Бхарата Муни.
Смята се, че наименованието Бхарата Натям може да се обясни като съкращение от думите bhavam (усещане), ragam (музика), thalam (ритъм) и natayam (танц). Състои се от два аспекта: lasya, грациозните женски линии (Шакти) и tandava, мъжествените движения (Шива).
Посветен е на боговете от хиндуисткия пантеон и много от танците разказват истории от митологията. Покровител на този танцов стил е бог Шива.