СЦЕНОГРАФИЯ – информация за кандидат-студенти

 

Здравейте, уважаеми кандидат-студенти!

Аз съм Мира Каланова и съм сценограф.

От името на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в качеството си на ръководител на специалност „Сценография“ ви каня на среща, чиято цел е да ви запознае с новата ни учебна програма и начина на провеждане на приемните изпити.

Професията Сценограф е модерна и все по-популярна сред европейските творци. От името на художник, който вече двадесет години я практикува, бих казала, че в територията на приложните изкуства няма нищо по-вълнуващо, по-предизвикателно и по-динамично, от това да работиш в екип с интересни и интелигентни артисти и да създаваш костюми и декори за театрални представления и филми.

Сценографът е на първо място художник, но той е и архитект, дизайнер, инженер. Сценографът стои редом до режисьора в театъра и до оператора в киното. Той създава образа на актьора и визуалната магия на сцената, чрез картини и светлина. Сценографът е художник, чиито рисунки се превръщат в реални триизмерни светове.

Срещата, на която ви каня е за всеки, който обича театъра и киното и би искал да е част от тези изкуства. Срещата е за тези от вас, които все още търсят и се колебаят в избора си, за всеки, който вече е познал пътя си, но би искал на научи нещо ново за света на изкуството.

Ще се радвам да видя всеки от вас и да ви разкажа, как се става сценограф. На срещата, организирана в платформата ZOOM ще можете да разберете подробности за начина, по който е организиран учебния процес на студентите по сценография в НАТФИЗ, за преподавателите и учебните практики и да получите отговор на всичките си въпроси.

Можете да заявите участие в срещата с мен на email: kandidatstudenti.sc.@gmail.com

Всеки заявил желанието си за участие в срещата ще получи информация за деня и часа на провеждане. Времето ще е съобразено с предстоящите ви матури и държавни изпити.

На срещата ще получите информация и за кандидатстуденските консултации, които ще се проведат през месеците юли и август.

Информация за специалност “Сценография” можете да намерите ТУК

 

Проф. д-р Мира Каланова е ръководител на специалност „Сценография“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Мира Каланова е сред най-изявените съвременни български сценографи. Списъкът с реализираните й проекти е впечатляващ. Работи на сцените на  Народен театър „Иван Вазов“, Театър „София“, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър 199 „Валентин Стойчев“, Драматичен театър Пловдив, МПЦ Варна и др. В творческата й биография има над 50 спектакъла, сред които емблематичните „Ричард III”, „Влюбеният Шекспир“ на Варненския драматичен театър, „Бащата“ и „Синът“ на Народен театър, „Дебелянов и ангелите“ и „Одисей“ на Драматичен театър Пловдив, „12 гневни“ на Театър „Възраждане“, „Вечерята“ на Театър София. Сценограф е на  получилите големи европейски награди филми „Каръци“ , реж. Ивайло Христов и Сестра“, реж. Светла Цоцоркова.

Тук можете за се запознаете с последните сценични проекти на проф. д-р Мира Маланова http://artvibe.bg/creatives/3023

Мира Каланова е председател е на Гилдията на сценографите към САБ, автор и организатор е на изложбите „Интерактивни акции” към Софийски театрален салон и на Първия фестивал на визуалния театър в страната ни. Представя България в редица международни сценографски изложби. Трикратен носител на наградата АСКЕЕР за Сценография.

През 2011 г. защитава докторска степен по „Кинознание и киноизкуство“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, преподавател е по театрален и кино дизайн. От 2015 г. е доцент, от 2022 г. – професор, а през последните 4 години е ръководител е на  специалност „Сценография“.

 

Надбягвам се със себе си. Винаги търся предизвикателство. Рутината не ме интересува. Винаги се опитвам да правя неща концептуално и технически, които не съм правила. Всеки спектакъл е извървян път, следващият започва там, където предишният е стигнал. Мисля, че всеки артист, който иска да се развива в това, което прави, се отнася по този начин към работата си. Понякога откривам изразни средства или технически възможности, материали, идеи, които не мога докрай да развия и чакам да се появи спектакъл, в който да мога да надскоча възможностите им. Това прави работата ми трудна и много вълнуваща.

 

Повече информация за доц. д-р Мира Каланова може да намерите тук.