INTERNATIONAL PORTRAIT FILM FESTIVAL 15 – 25 ноември 2020

INTERNATIONAL PORTRAIT FILM FESTIVAL 15 – 25 ноември 2020

 

В дълбочините на контурите

Ви каним да ни последвате с първото издание на International Portrait Film Festival (IPFF)!

Защото именно там ще се опитаме да стигнем. Светлинните линии на екрана ще рисуват филмовия портрет, а в тъмната зала зрителят ще има шанса да се гмурне в истории, сънища и увлечения, блянове, човешки вселени.

Под надслова „В дълбочините на контурите“ IPFF ще реализира своята премиерна поява в света на кинофестивалите.

 

ФИЛОСОФИЯ

Макар малък, прохождащ и появяващ се в предизвикателно  време, IPFF е тук със своята уникална философия: портретът като призма, през която можем да гледаме кино творбите, тяхното послание, сърцевината им, най-важното, най-вдъхновяващото, най-страшното или най-светлото; да се вглеждаме във видимото, но да отиваме отвъд, разкривайки потенциала на филмовия портрет да въздейства и трансформира.

IPFF поставя портрета и като нов и различен начин за категоризиране на филмите. Не по логиката на разделението художествени-документални или тази на утвърдените жанрови класификации, а според портрета в центъра на филма – обектът на изследване, главният герой, абстрактната идея, душата.

С тези идеи създаваме и развиваме IPFF като събитие, посветено на алтернативното късометражно кино – без звездни актьори и култови режисьори; с чисти очаквания, невинни любопитства, с напълно отворени умове и сърца за предстоящите срещи със седмото изкуство!

 

ПРОФИЛ

IPFF е фестивал-хибрид, не само в съчетаването на киното като изкуство, киното като академично поле, киното като преживяване, но и в самия начин, по който ще се проведе: на живо и онлайн.

София, Пловдив и Варна са градовете, в които ще се случи първото издание на фестивала. Зрителите ще могат да се срещнат със селектираните филмови портрети, потъвайки в кинозали, отличаващи се също със свой ярък образ:  Дом на киното и Кино Влайкова – София, клуб „Фарго“ и Lucky Дом на киното – Пловдив, Зала Дарзалас – Варна.

Фантастичната млада платформа Cinenso.com специализираща в дигитализирането на филмови събития, ще бъде домакин на IPFF в приключението, наречено онлайн фестивал. Така късометражната ни селекция ще бъде достъпна в многобройни краища на света.

 

 

ПРОГРАМА

Официалната селекция на IPFF е пъстроцветна програма от къси филми от всички континенти, в разнообразни вариации – от творби за вдъхновяващи личности, през художествени наративни филми, разказващи вълнуващи истории, филми, поставящи теми със социална значимост, до анимационни, забавни и крайно екпериментални, сюрреалистични произведения.  Сред всички тях, смеем да кажем, проблясват истински  шедьоври, както и някои специални филмови находки, заслужили място в своя отделна онлайн селекция.

Представени и отличени ще бъдат филми във всяка от фестивалните категории: филмов портрет, филмов автопортрет, колективен портрет, алтернативен портрет и портрет в движение.

 

 

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

Контурите на IPFF  очертават и вълнуваща съпътстваща програма.

Специален акцент на фестивала, тръпнещи, ще поставим с изненадващ Филм-Посвещение, портрет на личност с принос за положителните еволюции на човечеството.

Горди сме, че нашият форум ще посрещне на своя територия Ейбрахам Гейл – професор по филмови науки в Университета на Амстердам и член на журито на IPFF. За всички, които желаят да се развиват като киноизследователи, Ейб Гейл ще представи лекция-дискусия с фокус „Какво e портретният филм? Идентичност, изпълнение, анонимност“, проследявайки селективна генеалогия на портретния филм от ранното кино до наши дни и изследвайки как жанрът е оспорил и трансформирал конвенционалните репрезентационни парадигми на портрета.

Изкушените от развиващата се аудио-визуална култура, ще имат възможност да участват в майсторския клас „Преодоляване на пропастта: Аудиовизуалното есе в съвременната медийна сфера“, с водещ Шант Байрамян. Той ще разгледа практиката и онтологията на аудиовизуалното есе, превеждайки ни през един нов интересен формат и неговото съществуване в областите на филмознанието и филмовата критика.

Част от съпътстващата програма, на първото издание на IPFF, ще бъде и отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми. Надяваме се той да се превърне в платформа за представяне на различни гледни точки към портретния филм, късометражното кино и фестивалния живот на кинопроизведенията.

 

ЛОКАЦИИ, ДАТИ, ПРОЖЕКЦИИ, СЪБИТИЯ

 

София

Официална селекция – прожекции – 15, 16 ноември, Дом на киното

Преодоляване на пропастта: Аудиовизуалното есе в  съвременната медийна сфера – майсторски клас с водещ Шант Байрамян – 16 ноември, SOHO Sofia

Официална селекция – прожекции – 17, 18 ноември, Кино Влайкова

Какво e портретният филм? Идентичност, изпълнение, анонимност – лекция-дискусия, с лектор Ейбрахам Гейл – 18 ноември, Кино Влайкова

Официална селекция – прожекции и събитие за обявяване на наградените филми – 18 ноември, Кино Влайкова

 

Пловдив

Официална селекция – прожекции – 19 ноември, клуб „Фарго“

Официална селекция – прожекции – 20 ноември, Lucky Дом на киното

 

Варна

Официална селекция – прожекции – 23, 24  ноември, зала ДарзаласRosslyn Dimyat Hotel

„Очи за кино“ – закриване на първото издание на IPFF с представяне на форума пред млади киномечтатели – 25 ноември

 

Онлайн

Виртуални прожекции в платформа за фестивално кино Cinenso.com – 17-25 ноември

Дискусионен панел, посветен на портретните филми в контекста на късото кино и живота им в кинофестивалите – 21 ноември

 

Благодарим на всички хора и организации, които кредитираха със своето доверие, ентусиазъм и усилия, първото издание на IPFF.

Следете информация за селектираните филми, пълната програмата, възможности за закупуване на билети и всички детайли за фестивала в сайта и социалните канали на IPFF.

 

Ако имате въпроси и желание да споделим повече, моля, потърсете ни без колебание!

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

 

 

IPFF се финансира единствено от таксите на кандидатстващите за фестивала филми и личните средства на ентусиастите от екипа на фестивала.