Държавният глава Румен Радев връчи Почетен знак на Президента на Република България на проф. Надежда Сейкова

Държавният глава Румен Радев връчи Почетен знак на Президента на Република България на проф. Надежда Сейкова

 

Точно на рождената си дата, проф. Надежда Сейкова получи Почетен знак на Президента на Република България За значим принос към българската култура и духовност и по повод нейната 90-годишнина.

Държавният глава Румен Радев се обърна към доайена на НАТФИЗ:

Уважаема професор  Сейкова,

Обръщам се към Вас като към изключително талантлив творец и любим учител на поколения български актьори и режисьори. Вие вложихте своята висока класа на професионалист и човек в националното ни изкуство и култура. Възпитахте и своите студенти, и публиката да участва, да изискват, да създават обща атмосфера на етика, благородство и достойнство.“

 

Пълният текст на поздравителния адрес

Грамота към Почетния знак

 

 

Почетен знак на Президента на Република България е отличие на държавния глава, което се връчва на личности, доказали значими заслуги за развитието на съответната област, в която упражняват своята професия, както и за приноса им към общественото развитие и просперитета на нацията. Сред носителите на Почетния знак са български и чуждестранни личности, сред които: актьорите Васил Михайлов, Мариус Донкин и Павел Поппандов, цигуларят Светлин Русев, проф. Елена Кутева, писателят Владимир Зарев, диригентът Валерий Гергиев, фолклористът Мартин Кейниг и много други.

Президентът отличава и институции, но предимно с плакет „Св. св. Кирил и Методий“. Сред тях е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – по повод отбелязването на 70 години академична история и за значимия принос към развитието на българската култура (28 март 2018 г.)

 

 

Юбилей на проф. Надежда Сейкова (БНТ, “Рецерта за култура”, 27.02.2021 г.)

 

Проф. Надежда Сейкова навършва 90 години (в. “Дума”, 25.02.2021 г., бр. 39)

 

Радев удостои с почетен знак на президента проф. Надежда Сейкова (24chasa.bg, 01.03.2021 г.)