Професор-доайени, преподаватели и студенти на НАТФИЗ представят филмите си на 25-то юбилейно издание на София Филм Фест

Професор-доайени, преподаватели и студенти на НАТФИЗ представят филмите си на 25-то юбилейно издание на София Филм Фест

 

Акад. Людмил Стайков, проф. д-р Ивайло Христов, проф. д-р Марин Дамянов, доц. д-р Мартин Димитров, ас. Нели Димитрова, Валентина Ангелова, Ясен Атанасов и Теодора-Косара Попова ще представят филмите си в различните категории на юбилейното 25-то издание на „София Филм Фест“.

Филмът на акад. Стайков не само е включен в международния кинофестивал, но е избран да отбележи 40-годишнината на Националния дворец на културата и ще бъде тържествено представен на 31 март в зала 1 на НДК. „Ханът и империята“ е създаден от дигитално реставрирано изображение на един от най-мащабните филми в историята на българското кино – трилогията „Хан Аспарух“.

Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със уникалните кадри, вълнуващите епизоди и очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие“, казва акад. Людмил Стайков.

 

След като спечели Голямата награда за най-добър пълнометражен филм на международния фестивал „Златна роза“ във Варна и Голямата награда на фестивала „Черни нощи“ в Талин, черно-бялата кинолента „Страх“ на проф. Ивайло Христов ще бъде представена на 19 март в Бургас, като част от програмата на фестивала „София филм фест на брега“.

Една любовна история в трудно време“, така накратко описва филма си проф. Ивайло Христов.

 

Филмът по сценарий на двама от преподавателите във филмовия факултет на НАТФИЗ – ас. Нели Димитрова и Валентина Ангелова ще влезе в надпревара за Голямата награда в международния конкурс  „София – град на киното” на София Филм Фест. Заедно с 11 други филма от Франция, Малта, Монголия, Латвия, Унгария, Бразилия Китай, Иран, Турция и Швейцария „Петя на моята Петя ще очаква решението на авторитетното жури, което ще бъде обявено по време на официалната церемония по откриването на 11 март. Филмът е реализиран с участието на дипломирани и все още настоящи възпитаници на Академията, като Ясен Атанасов.

Филмът е съвременна история. Държим да подчертаем, че това е филм за Петя Дубарова, без той да е „за Петя Дубарова”. Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя сценаристът Нели Димитрова.

 

На 24 март в „Дом на киното“ ще бъде представен документалния филм „Парцалев“ по сценарий на проф. д-р Марин Дамянов, а на 17 март в кино „Люмиер“ ще се излъчва „Сбогом, Джони“ също по сценарий на проф. Дамянов и оператор доц. д-р Мартин Димитров.

Филмът е свидетелство за времето, в което живеем – погрешни ценности, загуба на духовност, липса на посока. Джони е представител точно на тази възраст. Всеки от нас трябва да намери сили да се противопостави на собствения си „Джони“. Това е история за битката между добро и зло, която се води в нашите души.“ Коментира режисьорът Константин Буров.

 

Филмът на Теодора-Косара Попова „Танда“ влиза в съревнованието за българско късометражно кино. След като успешно се представи на студентските „Оскари“, на Хонг-Конгския фестивал за документално кино и на 12-то юбилейно издание на уругвайския  ECU Festival, „Танда“ не без самочувствие ще се изправи пред погледа на критиката и публиката заедно с останалите 12-ет конкурентни филма в категорията.

 

Изглежда връзката на Академията със световните филмови фестивали става все по-неразривна и многообразна през творческите търсения на преподавателите, възпитаниците и студентите от НАТФИЗ.