ФИЛМ С УЧАСТИЕТО НА 3 ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ НА НАТФИЗ С НАГРАДА ОТ ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ В ТРЕНТО, ИТАЛИЯ

 

 

Трима от преподавателите във филмовия факултет на НАТФИЗ – доц. д-р Нина Алтъпармакова (сценарий и монтаж), доц. д-р Валерия Крачунова-Попова (звук и аудио микс) и доц. д-р Красимир Андонов (оператор) са част от екипа на „Отвово съм тук“.

 

 

Филмът спечели престижната “City of Bolzano” Golden Gentian Prize за Най-добър изследователски и приключенски филм от 69-тото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия. Това е най-старият международен филмов фестивал, посветен на планините, приключенията и изследванията. Той е създаден през 1952 година.

“Отново съм тук” проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста.

Режисьорът Поли Генчева и операторът Красимир Андонов проследяват пътя на Боян Петров към заветния Еверест. “Идеята ни беше да покажем силата на духа, отдадеността и неп-римиримостта на Боян, който дори след тежкия инцидент не се отказа, а продължаваше да следва целта, плана и мечтите си”, разказва Поли Генчева. Тогава никой не си дава сметка, че това ще е последното изкачване на алпиниста. “И за секунда не съм се колебаела дали да продължим. Дълго време се лутахме в каква посока да поемем и това беше най-голямото ни творческо предизвикателство. А обещанието, което дадох на Боян на летището преди да замине, че ще направим изключителен филм за него, не ми даваше мира и това беше най-силният ми мотив да завършим лентата“. Филмът, освен за личността на Боян, е и за обединяването на няколко държави, които за първи път в историята си загърбват границите в политиката в името на спасяването на човешки живот. „Решението филмът да стартира символично от сърцето на Алпите от този красив фестивал, и то точно 3 години след събитията, лично за мен беше вдъхновяващо, но съм сигурна, че и самият Боян би се зарадвал на това“. – допълва Поли Генчева.

 

 

Премиерата на филма в България е планирана в началото на декември. “За нас това е много повече от просто поредния филм- репортаж за Боян Петров. Това е филм за една българска легенда, за един от героите на новото ни време, който има и ще продължава да има своето заслужено място в сърца-та ни, а вярвам, и в сърцата на тези след нас!”, завършва Поли Генчева.

 

 

„Отново съм тук“ (Here I am, Again)

Режисьор – Поли Генчева

Продуцент – Поли Генчева/ ТАРА ТРИЙ ПИКЧЪРС

Продуцент – Мартичка Божилова/ АГИТПРОП

Оператор – Красимир Андонов

Сценарий – Поли Генчева /Нина Алтъпармакова

Монтаж – Нина Алтъпармакова / Михаил Дервенски

Музика – Георги Стрезов

Звук и Аудио микс – Валерия Крачунова / Иван Андреев

Постпродукция, Цветни корекции & Супервайзър – Тодор Г. Тодоров