Премиера на новата книга на проф. д.н. Любомир Халачев, “Шапката на Ниночка”

 

Проф. д.н. Любомир Халачев завърши последната си книга „Шапката на Ниночка“.  Сборникът съдържа 30 публицистични статии и есета в областта на културата, науката и образованието, публикувани от проф. Халачев през последните години.

Премиерата на изданието се състоя на 17-ти септември (петък), Денят на София, от 18.00 ч. в Аулата на НАТФИЗ.

През новия век културата рязко и някак си самонадеяно изскочи от спокойните води на културните изключения и се хвърли да превзема икономическите полета. От една страна звучи малко самонадеяно, но от друга страна ние вече глобално сме в ръцете на дигиталната  революция. Наред с всички плюсове и минуси тази революция донесе на хората много свободно време. Като резултат – това свободно време трябва някак си да се запълва и в тази огромна празнина навлязоха всички форми на забавлението, информацията и хобитата. А с тях- и културата като най-общата форма на човешкото забавление.

В тази книга аз се опитвам да обясня на хората, които са във властта и ръководят държавата че инвестициите в култура са не само задължителни (ако искаме да сме част от ЕС), но и много доходни. Без да цитира цифри и проценти, чрез много и различни примери текстът подсказва как трябва да се отнасяме към културата и хората, които я създават ако искаме да използваме нейната мощ. А в есето „Културният профил на българина“ се опитвам да подскажа в каква посока трябва да се развива цялата нация ако иска да остане на тази Земя.“ – коментира проф. Халачев.

Чл. кор. д-р Иван Гранитски за “Шапката на Ниночка”

Рецензия на проф. д.н. Божидар Манов