Втора международна премиера на книгата “20 режисьори – първопроходци от Източна Европа”, съставители и редактори – проф. д-р Калина Стефанова и Марвин Карлсън

 

На 10 септември се състоя втората международна премиера на книгата „20 режисьори – първопроходци от Източна Европа“, съставители и редактори проф. д-р Калина Стефанова и Марвин Карлсън, издадена от престижното англоезично издателство Палгрейв Макмилън. Тя беше включена в програмата на един от най-старите фестивали в Европа – Фестивала на Театъра на младежта в Пятра Нямц, Румъния, чийто уредник е младата режисьорка и драматург с международна известност Джанина Карбунариу.

Представянето на книгата се състоя в двора на Музея на модерното изкуство в града. Водещ на премиерата беше Мария Зърнеску, румънски театрален критик и автор на една от статиите в книгата, посветена на творчеството на Карбунариу. Проф. д-р Калина Стефанова присъства на събитието онлайн.

Увеличава се броят на библиотеките по света закупили книгата. Интерес към превеждането и издаването й има в Китай и Испания.

Фестивалът на Театъра на младежта в Пятра Нямц, Румъния е основан през 1969 г. Програмата на последното му 32-ро издание представя над 30 събития: театрални представления на закрито и на открито, театрални концерти, изложби, книги, документални филми и др. на творци от Полша, Косово, Белгия, Чехия, Република Молдова и др. Фестивалът се фокусира върху новата драма, нововъзникващите творци, естетическия риск, етичното измерение на изкуството и диалога между публиката и театралните специалисти.