“Училище за Зрение” и Невиждан театър в НАТФИЗ продължава

 

 

Работата на “Училище за Зрение” в НАТФИЗ от миналата година, продължава и през тази учебна година.

Колаборацията между незрящи (Невиждан театър), зрящи актьори (НАТФИЗ) и редова аудитория, в концепцията “Училище за Зрение”, която получи номинацията на Youth Democracy Award 2018 на Германската федерална агенция за Гражданско образование (Bundeszentrale für politische Bildung), отново дава изключителни резултати, този път в областта на Театъра на Сенките.

Новаторството в този проект е реализацията на “Виртуална интерактивна куклена сцена – виртуален интерактивен екран за сенки” в Интернет.

Незрящите актьори от Невиждан театър, известни като единствените по рода си актьори в със 100% слепота, които играят на сенки, без визуален контрол, този път са изправени пред ново предизвикателство.

Заедно със зрящите си бъдещи колеги, студенти от НАТФИЗ, под ръководството на проф. Велев реализират нов начин на комуникация с публиката – начин по който представлението ще се играе на три екрана едновременно, в “жив” план и на сенки, осъществявайки интеракция между тях във физическа и във виртуална среда, както и с възможността за интерактивно възприятие от страна на зрителите.

Тази концепция е част от футуристичната “Теория на интерактивното зрелище на бъдещето” разработена от проф. Велев в периода от 1996 – 2004, представена окончателно в неговата дисертация през 2008 и в две негови монографии впоследствие.

 

Проектът се осъществява с подкрепата на НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА (НФК), по Програма “Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата”.

 

В работата участват 1 курс ТД-ПМ, клас проф. В. Велев и незрящи актриси от Невиждан театър