Проф. д-р Калина Стефанова специален гост на “Театроведски срещи”, Румъния

 

Проф. д-р Калина Стефанова беше специален гост на румънските Театроведски срещи. Инициативата е на една година и се организира месечно от Катедра Театрознание на Националния университет за театър и кино (UNATC „I.L. Caragiale“ Букурещ).

Аудиторията се състои от преподавателите и студентите на 5-те театроведски катедри в Румъния – Theatre Studies Departments на  Babes-Bolyai University в Клуж, ULBS „Lucian Blaga“ в Сибиу, UNAGE „George Enescu“ в Яш, University of Arts и Theatre Studies Department в Тургу Мареш и UNATC „I.L. Caragiale“ в Букурещ. До момента чуждестранни гости са били режисьорът Андрей Шербан, критикът Жорж Бану и режисьорът Фредерике Хелър от Шаубюне, Берлин. Гостите – от Румъния и чужбина – се канят, за да обсъждат новите перспективи пред театъра през 21 в.

Предмет на разговора с проф. д-р Стефанова беше и книгата „20 режисьори първопроходци в Източна Европа“, която тя състави и редактира заедно с Марвин Карлсън, издадена миналата година от престижното международно англоезично издателство „Palgrave Macmillan“.