Премиера на документалния филм „Вибрации на душевността“ (режисьор: доц. Валентина Фиданова-Коларова) – 9 април (събота), 18.30 ч., Дом на киното

 

Тази събота, от 18,30 ч.,  в Дом на киното, в рамките на фестивала “Master of Art”, в сектор “Изящни изкуства”, ще бъде представен документалният филм “Вибрации от душевността” по повод 120-годишнината от рождението на художничката Васка Попова-Баларева.

Вибрации на душевността“ (2022)

По идея на проф. Христо Баларев (син на художничката)

Филмът „Вибрации на душевността“ е документален разказ за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 – 1979 г.),  и е създаден по повод 120-годишнината от рождението й. Той припомня историята на изобразителното изкуство у нас през бурните години на 20 век и разказва за съдбата на софийската интелигенция по времето на комунистическа България.

Художничката създава редица портрети на артисти, музиканти, на свои колеги-художници, които стават участници в неформални творчески обединения и така картините й се превръщат във визуална летопис на времето. И днес една от известните й картини „Портрет на млада дама“ виси на стената в кабинета на министъра на културата на Автрия, а нейното творчество краси изложбените зали на Националната и Софийската градска художествени галерии, музеят „Земята и хората“, както и художествените галерии в Русе, Бургас, Велико Търново и Шумен.

Задълбочените анализи направени за творчеството на художничката от изявени наши изкуствоведи не само представят творбите ѝ, но и култивират в обикновения зрител вкус и умения за откриване на живописни достойнства.

 

                          Голо тяло (1934)                                           Портрет на Любомир Пипков (1947)

 

Творчески състав:

Сценаристи: проф. Христо Баларев, доц. Валентина Фиданова-Коларова

Режисьор: доц. Валентина Фиданова-Коларова

Оператор: доц. Мартин Димитров

Звук: д-р Цветелина Цветкова – ДОЛИ медия

Музикално оформление: Мариана Вълканова

Постпродукция: инж. Тони Тодоров

 

С участието на:

Проф. Христо Баларев – син

Д-р Стефанка Стомонякова

Ружа Маринска –  изкуствовед

Д-р Надежда Тенева, ст.н.с.- изкуствовед