Филмът “Старецът и телефонът” (реж. Орлин Менкаджиев, III курс ФТР) с Награда за Кино 355 от Фондация “Стоян Камбарев”

 

Филмът “Старецът и телефонът” на Орлин Менкаджиев (студент III курс специалност “Филмова и телевизионна режисура” в НАТФИЗ) спечели тазгодишната Награда за Кино 355 на Фондация “Стоян Камбарев”. Той беше един от трите филма, които бяха прожектирани на церемонията по връчване на наградите, но спечели с 116 гласа от публиката.

Всяка година Фондация “Стоян Камбарев” организира конкурс и всеки млад артист между 18-30 годишна възраст може да кандидатства със собствен сценарий, като той трябва да бъде с дължина до 5 минути, заснет само в рамките на 5 дена. От всички кандидатури се избират само трима финалисти от международно професионално жури, които могат да реализират сценариите си. Крайният избор на победител е в ръцете на публиката чрез интерактивно гласуване по време на годишната Официална Церемония Награда за Полет в Изкуството “Стоян Камбарев”, традиционно провеждана през месец април в София.

Филмът на режисьора Орлин Менкаджиев, целия му екип и със специалното участие на Стефан Мавродиев разказва за един старец, който прекарва времето си в опит да се справи с домакинските задължения, докато говори с жена си по телефона. Заради неговата некадърност той не успява да се справи. Той обаче в целия този хаос трябва да се погрижи и за едно цвете, което бабата му е оставила да се грижи за него. Малко по малко цветето увяхва, но старецът успява да намери начин да го съживи.

 

С участието на: Стефан Мавродиев и Жорета Николова

Продуцент: Деси Тенекеджиева

Изпълнителен продуцент: Мартина Костелянчик

Сценарист: Виктор Пасков

Режисьор: Орлин Менкаджиев

Оператор: Веселин Менкаджиев

Монтаж: Миглена Маринова

Дизайн: Теодора Стоилова

Звук и музика: Цветослав Тошев

1AD: Даниел Кръстева

1AC: Здравко Менчев

2AC: Димитър Димитров

Gaffer: Виктор Добрев

Best boy: Владо Вълков

Костюми: Йоанн Стоев

PA: Силвия Куманова

BTS и плакат: Миглена Маринова