Лекция на проф. Марек Вашкел – “Новата кукла” – 16 септември (петък), 11.00 ч., Куклен театър НАТФИЗ

 

На 16 септември от 11.00 ч., на сцената на Куклен театър НАТФИЗ, проф. Марек Вашкел ще представи теорията си за „Новата кукла“. Събитието е част от Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ –  София и се реализира благодарение на културното партньорство между НАТФИЗ и Столичен куклен театър.

Лекцията е с продължителност 90 мин. и независимо че е предназначена за творци в областта на кукленото изкуство, ще бъде достъпна и за външни посетители. Събитието е с „Вход свободен“.

В „Новата кукла“ проф. Вашкел ще представи периодизацията в историята на кукленото изкуство и ще разгледа 3 етапа в развитието на куклата: старата кукла, старата-нова кукла и новата кукла, с фокус върху иновативното и модерното. Във  втората част на лекцията ще се анализират откъси от спектакли на известни съвременни творци като Дуда Пайва, Хоичи Окамото, Франк Соенле, Невил Трентър, Ингвилд Аспели, Илка Шонбайн и други.

Марек Вашкел е професор по история на кукленото изкуство в Театралната академия във Варшава (от 1978 г.), както и историк, критик, лектор и редактор в областта. Артистичен консултант в театър „Амбър“ в Шънджън (Китай). Бил е заместник-ректор на Варшавската театрална академия, отговорен за катедрата по куклен театър в Бялисток (Полша), както и директор на кукления театър в Бялисток и Театър за анимация в Познан (Полша). Бил е председател на УНИМА-Полша, член на изпълнителния комитет на Унима Интернешънъл. Вашкел е автор на десетки публикации и научни изследвания за куклено изкуство, както в Полша, така и по целия свят.