“В полите на Витоша” /Гостува Драматичен театър – Ловеч/ – 13 декември, 19.00 ч., Театър НАТФИЗ, Голяма сцена

 

“В полите на Витоша”

по едноименната пиеса на Пейо Яворов

 

режисьор: Крис Шарков

сценография и костюми: Кирил Наумов

композитор: Емилиян Гацов-Елби

плакат: Драгомир Димчев

 

Участват:

Аделина Петрова, Боряна Бабанова, Георги Грозев, Дейвид Тумбарков,

Елица Костова, Неделин Найденов, Петко Венелинов, Явор Костов – Яша

 

 

Пиесата „В полите на Витоша” на Пейо Яворов неслучайно е посочвана като един от шедьоврите на българската драматургия. Думите на автора докосва със своята нежност и любовна лирика, но в същото време се забиват като остриета от невъзможност.

Двадесетгодишната Мила и зрелият вече политик Христофоров са олицетворение на онази чиста любов, готова да унищожи дори тялото, за да може да просъществува, макар и не на този свят. Причината да се стигне до подобна крайност е една – пропитият от алчност брат на Мила Стефан Драгоданоглу, също депутат, но от противоположна на Христофоров партия.

Интересите на Стефан се въртят единствено около материалните облаги, затова иска да омъжи Мила за прилепчивия д-р Васко Чипиловски – заможен и добре поставен в обществото мъж. Любовта обаче е непримирима, трагичният край – неизбежен.

„В полите на Витоша” далеч не е родена от фантазията. В нея Яворов вплита личната си любовна история с Мина Тодорова, чийто край е определен от смъртта.

Поетът пише пиесата през 1910 г. в Париж, където умира и неговата любима. Двамата стават жертва на реалностите на българското общество –  брутално безразлично и меркантилно – общество, което не се интересува от моралните човешки ценности.

Чрез пиесата Яворов обезсмъртява една любов, която не всеки има възможността да изживее – нежна, лирична и изпълнена с копнеж.

 

БИЛЕТИ МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОТ КАСАТА НА ТЕАТЪР НАТФИЗ 

(ул. “Г. С. Раковски” 108А, тел. 02/9231 303)

и на eventim.bg

Работно време на касата на Театър НАТФИЗ:

вторник – събота, от 10.00 до 19.30 ч.; обедна почивка 14.00 – 15.30 ч.