Прожекция на унгарски кратки филми от ХVIII-ия Международен фестивал на късометражното кино в Будапеща BuSho – 28.02, 18.30 ч., Унгарски културен институт

 

На 28 февруари (вторник) от 18.30 ч. в Унгарския културен институт (ул. Аксаков 16) с вход свободен ще се прожектират най-добрите унгарски кратки филми от ХVIII-ия Международен фестивал на късометражното кино в Будапеща BuSho 2022 г.

Филмите са с български и английски субтитри, общата продължителност на прожекцията е 131 минути. Фестивалът и филмите ще бъдат представени от доц. д-р Иван Иванов, ръководител на специалност „Филмова и телевизионна журналистика” в НАТФИЗ.

Филмите накратко:

STUDENT JURY BEST FICTION Нещо трябва да се случи / Даниел Ботош / 29:00 / Игрален

Животът на приятелска компания е разтърсен от трагичен инцидент. Пътуват в провинцията до селска къща, където да се опитат да се справят със ситуацията.

 

18. BUSHO SPECIAL PRIZE OF SZIGET Под родителски контрол /Петер Доце / 16:00 / Игрален

Габор е разведен баща. Организира програма на осемгодишния си син. Докато се опитва да намери общ език с него, трябва да се изправи и срещу собствените си грешки.

 

BRONZE BUSHO 2022 & SPECIAL PRIZE FOR THE BEST HUNGARIAN FILM Mitch Match / Геза М. Тот / 3:00 / Анимация

В кибритената кутия е останала само една клечка. Това най-обикновено нещо е главният герой в поредицата Mitch-Match. Лесен за употреба предмет, но същевременно предлагащ безкрайно много възможности за игра, за развихряне на фантазията.

 

По-малкото зло / Мате Хорешни / 10:00 / Анимация

История, течаща в три направления, която ни показва човешките взаимоотношения в Източна Европа. По новелите на писателя Атила Хазаи.

 

Цъфтяща коса / Бианка Селещеи / 21:00 / Игрален

Ленке трябва да се изправи пред факта, че напразно се е вкопчила в агонизиращата си връзка, след като след осем години съвместен живот партньорът й заявява на вечеря, че къса с нея. По време на вечерята Ленке преминава през фазите на примирението.

 

Забрави си колелото / Дора Лаки / 18:00 / Игрален

Луца и Мате не могат да се справят с внезапно появила се сянка от миналото им.

 

Харесва ми / Вилмош Хейм / 4:00 / Експериментален

Лила (@lillak__) и Гергьо (@raczgerike2013), попадайки един на друг в DM инстаграм, откриват интимността в паралелна реалност.

 

Последната нощ / Гергей Риба / 30:00 / Игрален

Двама биячи провеждат интервю за работа в клуб. Бившият шампион по канадска борба Яни иска да получи работата. След интервюто се случва инцидент с пияно момиче. Залогът се вдига, когато става ясно коя е тя всъщност.