Заместник – ректорът на НАТФИЗ проф. Пенко Господинов връчи сертификат за химн по време на инициативата „Светилник“

 

Заместник – ректорът на НАТФИЗ проф. Пенко Господинов връчи сертификат за химн по време на инициативата „Светилник“

 

Заместник – ректорът на НАТФИЗ, проф. Пенко Господинов, беше специален гост на тазгодишното издание на инициативата “Светилник“.

Събитието се провежда за трети пореден път, а на НАТФИЗ е отредена много специална роля – да заснеме клип към всеки отделен химн. И тази година нашите студенти от факултет „Екранни изкуства“ сформираха 8 снимачни екипа и показаха осем впечатляващи видеа в Народен театър „Иван Вазов“, където се проведе церемонията по представяне на песните.

Проф. Господинов връчи сертификат лично на директорът на училището за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, гр. Варна, а  химнът е със заглавие „Азбучна молитва с днешна дата“.

Основен инициатор на събитието е Музикаутор. В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се включиха осем нови училища от София, Варна, Бургас, Ямбол, Русе, Сандански и Сливен. Целта на създаването на тези химни е децата да усетят духа на творческия процес и да изпитат гордост, че принадлежат към историята и ценностите на своето училище.

МУЗИКАУТОР отдели от Културния си фонд сумата от 50 000 лв. за изработка и запис на химните, а творците дават право именно на тези избрани училища да използват музикалните произведения, създадени от тях за поколенията.

Организаторите на концерта подготвиха и специални музикални и танцови изненади като специален жест към всички деца, дошли да представят своето училище. В празничния концерт се включиха младите гимнастички от Националния отбор по художествена гимнастика – девойки – индивидуално Алекса Рашева и Магдалена Вълкова, формациите Blackstorm и XNRG от Българската брейк федерация и певицата Виктория Георгиева.

Освен проф. Пенко Господинов, На събитието присъстваха представители на всички партньори на МУЗИКАУТОР в третото издание на националната инициатива, сред които Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Милен Митев – генерален директор на БНР, Валя Гиздарска – програмен директор на БНТ, представители на Народния театър „Иван Вазов“, Алианца за развитие на творческите сили, „Балканика ТВ“ и MusicWorld.bg. Сред гостите на концерта бяха още Стефана Дечева, вр. и.д. директор дирекция „Образование“ на Столична община, Елена Търничкова – държавен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на МОН, световноизвестният цирков акробат и заместник-кмет на Ямбол Енчо Керязов и други.

Инициативата „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката и Министерството на културата, от което бе получен и поздравителен адрес.

Специална благодарност аудиторията отправи към творческите и филмовите екипи, създали химните и видеоклиповете на училищата.

Тази година празничният концерт „Светилник“ бе заснет и ще бъде излъчен от БНТ на 29 юни от 15.30 часа, всички видеоклипове ще можете да гледате в YouTube канала на МУЗИКАУТОР. Така всички, които искат да станат част от магията на „Светилник“, ще могат да се докоснат до нея.