СЪБИТИЯ                 

Лазар и Иисус

28.09.2022 - 19:00          Представления
Театър НАТФИЗ, Голяма сцена

 

“Лазар и Иисус”

по едноименния разказ на Емилиян Станев

 

копродукция на Театър НАТФИЗ и Драматично-куклен театър “Константин Величков” – Пазарджик


постановка и сценичен вариант Иван Добчев

       композитор Асен Аврамов      сценография Eлена Иванова

костюми Сузи Радичкова      видео Димитър Сарджев

плакат Янина Петрова         фотограф Кирил Проданов

снимки Теодора Тодорова

участват студенти специалност „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Иван Добчев

 

Действащи лица и изпълнители:

ЛазарКристиян Стоичков

МартаВалерия Върбанова, МарияДениза Павлова, Ангела Канева

РавинНиколай Ганчев

I садукейБорис Върбанов, II садукейИлиян Нонов

Иуда ИскариотБоян Фераджиев, Рафаел Бижев

АрмаКарина Илиева, Елена Траянова

Паднали ангели Димитър Василев, Марин Джишев, Късин Ванг, Алекс Иванов, Благовест Мицев, Яна Зайкова, Мануела Минкова, Ангела Канева, Елена Траянова, Боян Фераджиев, Рафаел Бижев, Илиян Нонов, Борис Върбанов, Николай Ганчев

 

Този спектакъл се оттласква от гностически, апокрифни текстове. Това са текстове, които се отклоняват от канонизираните евангелски сюжети, но по своя дух и характер утвърждават по същество истината, проповядвана от каноничните писания. Гностиците твърдят, че Бог се е разтворил в Творението си. Образът му е във всичко сътворено – можеш да го откриеш под камъка, в разцепеното дърво. “За хората са видими образите, но Светлината в тях е скрита в образа на светлината… дори да се открие, Неговият образ е скрит от Неговата светлина.”

Нашият Лазар, обсебен от своите паднали ангели, се домогва до това прозрение – в неговата молитва текстът на Давидовия псалм “Докога, Господи, ще се криеш…” се превръща в непосредствена молба на прозрелия тайната и жадуващ да види и влезе в Царството небесно.

Пътят към това Царство е изпълнен с големи изпитания, изкушения, пропадания, които заедно с Лазар ще преминем, за да стигнем до неговата нирвана: “Ако направите онова, което е от дясно, като онова, което е от ляво и онова което е от ляво, като онова, което е от дясно, онова което е отгоре, като онова, което е отдолу, онова, което е подир, като онова, което е преди, когато направите двете едно, когато сторите вътрешното външно, а външното вътрешно, когато направите мъжа и жената едно, така че мъжът да не бъде мъж, нито жената – жена, когато направите очи наместо око, крак наместо крак, образ наместо образ, тогава ще влезете… ще видите.”

Вярвам, че това пътуване ще  ви помогне да откриете или поне да усетите блаженството на озарените от Светлината.

Проф. Иван Добчев

 

 

БИЛЕТИ МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОТ КАСАТА НА ТЕАТЪР НАТФИЗ (ул. “Г. С. Раковски” 108А, тел. 02/9231 303)

и на eventim.bg

Работно време на билетната каса: понеделник – петък, от 12.30 до 19.30 ч.; събота, от 10.00 до 12.00 ч. и от 15.30 до 19.30 ч. 

Ваучери с отстъпки за нашите представления на www.deals.bg