ТАНГО

от Славомир Мрожек

превод и редакция проф. Пламен Марков

 

постановка Пламен Марков

сценография и костюми Сияна Пейчинова и Ирина Цапрева

voice and acting coach (словесно действие) гл. ас. д-р Ралица Ковачева-Бежан

хореография проф. д-р Велимир Велев

музикално оформление д-р Петя Диманова

плакат Янина Петрова

фотограф Теодора Тодорова

 

участват студенти специалност „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Пламен Марков

 

Действащи лица и изпълнители:

Артур – Георги Георгиев, Мартин Киряков, Елеонора – Вилислава Кирилова, Волена Апостолова, Стомил – Владимир Солаков, Еугения – Мелин Ердинч, Александра Койчева, Еугениуш – Симеон Димов, Йордан Куманов, Едек – Исидор Куюмджиев, Недялко Стефанов, Аля – Мария Димитрова, Никол Бойчева

 

 

 

На път с Мрожек от ВИТИЗ до НАТФИЗ

Бях студент първокурсник във ВИТИЗ, когато открих магическия свят на Славомир Мрожек. Бях толкова впечатлен, че прочетох всичко налично, преведено на български. И не ми стигна. И исках още. Тогава в Полския културен център в София можеха да се намерят новите броеве на полското  списание за нова драматургия „Диалог“. Видях, че в него са публикувани нови пиеси на Мрожек, макар че по това време той беше емигрант-невъзвращенец. Почнах да си търся гадже, което да знае полски, защото иначе никой няма да се залови да ми превежда симултантно Мрожек от оригинал. Това си беше трудоемка работа, за която трябваше специална любов или към автора, или към режисьора. В трети курс вече направих за изпит пиесата на Мрожек „Карол“. Участваха съучениците ми Атанас Атанасов и Ивайло Христов, днешни професори-корифеи, тогава просто третокурсници от ВИТИЗ.

Скоро отново прочетох Мрожек и установих, че той е по-актуален от всякога. Когато пък прочетох пиесата „Танго“ на студентите си от НАТФИЗ, за да разбера дали ще им хареса за дипломно представление, отзивите бяха повече от възторжени и благоприятни. Дано и храбрата ни публика, престрашила се в тези трудни времена да си общува с нас, прецени същото. Дано Мрожек стигне до новата си публика, защото има смисъл да се потопим в света на този ироничен, парадоксален, мъдър, магически поляк, гражданин на света.

На добър час!

                                                                                   Пламен Марков

 

 

Премиера – 7 и 8 октомври 2021 г.