Конференция на асоциация “Академика 21”

Асоциация „Академика 21“ е асоциация на хабилитираните преподаватели в областта на екранните изкуства от всички висши учебни заведения в България, която към този момент наброява 56 членове. Основана е през 2003 година от акад. Людмил Стайков, проф. Венец Димитров, проф. Михаил Мелтев, проф. Иван Георгиев – Гец, проф. Павел Милков, проф. Мариана Евстатиева Биолчева, проф. Александър Грозев, проф. д.н. Божидар Манов, проф. Иван Ничев и проф. д-р Станислав Семерджиев.

Първи неин председател става акад. Людмил Стайков. Днес „Академика 21“ се ръководи от проф. Емилия Стоева. Асоциацията периодично награждава изявени български творци и организации, подкрепящи българската култура.

На 3 юни „Академика 21“ организира международната конференция на тема „Филмът – културна ценност или комерсиален продукт?” с участието на експерти в различни области на съвременното кино.

Международната конференция ще бъде открита от проф. д-р Станислав Семерджиев и ще се проведе на отворени врати в Аулата на НАТФИЗ от 10.00 ч.  Заповядайте!

В рамките на конференцията своите доклади ще прочетат преподаватели от НАТФИЗ, БАН, НБУ и двама международни гости

 

Женева посреща “Ханът и империята” на режисьора Людмил Стайков

Постоянната мисия на България към службата на ООН в Женева организира представяне на новата преработена версия на филмовата епопея „Хан Аспарух“ – „Ханът и Империята“ на режисьора Людмил Стайков и продуцента Добромир Чочов.

Събитието беше отбелязано точно на 24 май и почетено от представители на различни международни организации в Женева, от български граждани, работещи в международните организации от системата на ООН, представители на българската общност в Женева и Лозана и служители към българската мисия в Женева.

Специален гост на събитието бе ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев, който е и драматургичен консултант на новата редакция на филма. Той запозна зрителите с историята на създаването, творческата концепция на новата версия на една  от най-мащабните български филмови продукции и участва в оживена размяна на мнения и коментари с публиката.

Събитието премина при стриктно спазване на санитарно-епидемиологичните мерки, прилагани за Швейцария.

 

 

“Аскеер” 2021 за Анастасия Лютова

Анастасия Лютова е изключителна актриса с безспорни постижения в областта на българското кино и театър. През последните няколко години тя посвещава част от времето, енергията и надеждите си на студентите по „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ.

На 23-ти май Анастасия Лютова беше удостоена с „Аскеер“ в категория „Водеща женска роля“ за работата си в образа на Андромеда в „Боклук“ на Театър „Валентин Стойчев“ 199.

Режисьор на спектакъла, който получи награда и за „Най-добро представление“, е проф. Ивайло Христов.

След близо 3 месеца, заедно с проф. Пламен Марков, от 1-ви до 10-ти септември, ще избират първокурсниците, които да бъдат обучавани в класовете по актьорско майсторство в НАТФИЗ.

 

 

 

Доц. д-р Мира Каланова и д-р Петя Диманова в нов творчески проект

Седмица след като беше отличена с „Икар“ 2021 ръководителят на специалност „Сценография“ в НАТФИЗ доц. д-р Мира Каланова се зае със следващия си творчески проект.

Заедно с д-р Петя Диманова, вокален педагог в Академията, започнаха работа по спектакъла „Балконът на Вазов“ с режисьор Диана Добрева в Народния театър.

 

 

 

 

 

 

 

 

Проф. Божидар Манов оглавява журито на “Златна липа”

Професор-доайен на НАТФИЗ кинокритикът Божидар Манов ще оглави журито на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе в Стара Загора от 29 май до 2 юни.

В рамките на форума доц. Юрий Дачев ще представи последната книга на проф. Манов „Фестивални срещи 2“. Изданието е своеобразна втора част към първата книга и включва нови 40 разговора и интервюта с ключови творци от света на киното.