Търси

 

КАТАЛОЗИ

Достъпни онлайн, каталозите предлагат метаданни, изображения, аудио, видео и текстове, които могат да се ползват от всяко място с интернет:

  • за книги от фонда (най-старата е издадена през 1824 г.);
  • за статии от периодични издания (най-старата описана статия е от 30 септ. 1863 г.), части от различни издания в областите кино и театър и пиеси, публикувани в периодични издания;
  • за дисертации, хабилитационни трудове и дипломни работи, защитени в НАТФИЗ;
  • за нетрадиционни носители на информация – електронни документи, качени на самостоятелни дискове (CD).

Каталог Книги, части от книги, статии, дисертации и CD

 

За специфичните фондове са разработени  модули:

  • Театрални постановки – с информация за създаваните на учебните сцени постановки (от първата „Двубой“ през 1957 г.), както и за поставяните в други театри
  • Каталог Филми – с всички включени във филмотечния фонд заглавия (с подробно описан творчески екип, времетраене, серийност, номинации, награди).

 

СВОБОДНИ ОНЛАЙН РЕСУРСИ

/ресурси за безплатно ползване в интернет пространството/

 

Безплатен пробен достъп до електронни колекции на EBSCO (от 15.11.2021 г. до 17.12.2021 г.)

1. EBSCO : eBook Academic Collection

Най-голямата мултидисциплинарна  академична колекция, която осигурява достъп до над 200 хиляди електронни книги в пълен текст.

В база данни „eBook Academic Collection“ на EBSCO са включени книги на водещи университетски издателства в широк спектър от академични дисциплини като: езикознание и литературознание, изкуства, икономика и бизнес, история, инженерни науки и технологии, медицина, психология, образование, обществени науки, политически науки, религия, сценични изкуства, философия и други.

Колекцията от електронни книги (е-книги) непрекъснато се развива.

Кратка информация за eBook Academic Collection

Видео ръководство за работа с електронните книги [EN]

Примерно търсене: art

2. EBSCO : Humanities Source Ultimate

EBSCO : Humanities Source Ultimate  предлага над 1200 списания с пълен текст, обхващащи езикознание и литературознание, интервюта, библиографии, рецензии на книги, художествена литература и други от Азия, Европа, Северна Америка, Океания и Латинска Америка.

Видео ръководство за работа с електронните книги [EN]

 

Достъпът е без регистрация от устройства на територията на академията:  https://web.a.ebscohost.com/ehost/search/selectdb?vid=0&sid=f121c1a5-9797-426f-8ffe-6ef618a869eb%40sdc-v-sessmgr02

При отдалечен достъп е необходимо да се ползва потребителско име и парола, които можете да получите по имейл. При интерес изпратете запитване на library@natfiz.bg и b.manoilova@natfiz.bg

Важно: За улеснение на своите потребители, платформата предлага едновременно търсене в двете бази данни.

 

 

Web of Science e реферативна база данни в областта на естествените науки, обществознанието, изкуствата и хуманитарните науки. Дава възможност за извършване на статистика по отношение на научните резултати и тяхното качество.

Линк за достъп:  http://apps.webofknowledge.com/

Потребителско име: natfiz.library@gmail.com

Парола: B18n@tfiz

Достъпът е осигурен от Министерството на образованието и науката до края на 2021 г.

Важно! Ползването на информацията е само на територията на НАТФИЗ! Отговор на въпроси, относно вашето информационно търсене може да получите в библиотеката на НАТФИЗ!

 

SCOPUS е библиографска и реферираща база данни. Индексира 18 000 научни издания по хуманитарни, социални, технически, медицински науки от 5000 издатели. Предлага и възможности за библиометрични анализи и проследяване на цитати.

Линк за достъп: scopus.com  (https://www.scopus.com/search/form.uri?display=basic#basic)

Потребителско име: natfiz.library@gmail.com

Парола: bibnatfiz

Достъпът е осигурен от Министерството на образованието и науката до края на 2021 г.

Важно! Ползването на информацията е само на територията на НАТФИЗ! Отговор на въпроси, относно вашето информационно търсене може да получите в библиотеката на НАТФИЗ!

 

Проектът „Отворена библиотека“ (Open Library)  разполага със стотици хиляди сканирани книги с любезното съдействие на Internet Archive. Включва много класически произведения на литературата и произведения без авторско право, публично достояние. Книгите могат да бъдат прочетени в браузър (с активна връзка с Интернет) или изтеглени на таблет или смартфон.

Проектът “Отворена библиотека” на Internet Archive предоставя хиляди библиотечни записи свободно достъпни за нечия употреба. Можете да помогнете за изграждането на Отворената библиотека, като добавите своите записи.

Каталозите на библиотеките, които вече са качени, включват публичната библиотека в Сан Франциско, библиотеката на Конгреса, каталога HOLLIS на университета в Харвард и библиотеката на университета в Северна Каролина.

https://archive.org/ – Internet Archive е библиотека с нестопанска цел от милиони безплатни книги, филми, софтуер, музика, уебсайтове и др.

 

Европеана (Europeana) е европейски уеб портал, който обединява дигитализирани изображения на обекти, отразяващи различни аспекти от европейската култура. През 2018 г. тази своеобразна електронна библиотека осигурява достъп над 58 милиона произведения на изкуството, артефакти, книги, фотографии, видео и аудио от цяла Европа. Началото на проекта е сложено официално през ноември 2008 г. Информацията е достъпна на 27 езика.

 

Моята библиотека е българска електронна уеб библиотека за книги, издадени на български език.

Използването на библиотеката е свободно и не се заплаща от потребителите.

Публикуваните материали са авторска собственост на създателите им – писатели, поети, илюстратори, издатели и др. Сайтът „Моята библиотека“ не допуска публикуване на издания преди да са изминали най-малко 5 календарни години от годината на първото им издаване в България. Търси се връзка с всички живи български автори за получаване на изрично разрешение да се публикуват творбите им.

 

ELIA – Европейска лига на институтите по изкуствата 

Европейска мрежа за професионален обмен и развитие във висшето образование по изкуствата

 

IETM – Международна мрежа за съвременни сценични изкуства 

Мрежа от над 500 организации за сценични изкуства и отделни членове, работещи в съвременните сценични изкуства по целия свят: театър, танци, цирк, пърформанс, интердисциплинарни форми на живо, нови медии.

 

Сайт на проф. Искра Николова   с материали по световна литература

 

Литература плюс култура – Архив на сп. Театър от 2006 година до последния брой.

 

Български портал за отворена наука Въвеждането на отворен достъп до научна информация и научни данни е свързано с приоритети, заложени в национални стратегически документи за развие на науката, изследванията, иновациите и разпространението на научни постижения.

 

Електронна библиотека по архивистика и документалистика „Акад. Иван Дуйчев– монографии по световна история

 

Български визуален архив  – БВА е създаден, за да разказва за България през XX век, използвайки намерени и дарени фотографии. Архивът се изгражда от и за своята публика. Всички фотографии, част от архива, можете да разглеждате и изтегляте безплатно – както за лични, така и за комерсиални цели.

 

Речник на българската литература след Освобождението – Дигиталният Речник на българската литература след Освобождението се разработва от Института за литература при БАН. Съдържа статии за поети, белетристи, драматурзи, критици и изследователи на българската литература след Освобождението, статии за литературни направления, кръгове и периодични издания, снимки, факсимилета, ръкописни образци и документи в развитие. В рубрика „Гласове на български писатели“ са подбрани ценни записи. Богата библиография към всяка статиите.

 

Academy of Fine Arts Vienna – репозиториум– книги с отворен достъп на английски език в областта на изкуството и културата.

 

E-Books DirectoryТова е нарастващ списък с връзки към 10849 свободно достъпни електронни книги, документи и бележки от лекции. Изданията са научни, научно-популярни и художествена литература. Сайтът може да се ползва от мобилни устройства с малки размери на екрана. Документите са разпределени в 709 категории. Езикът е английски.