Търси

 

КАТАЛОЗИ

Достъпни онлайн, каталозите предлагат метаданни, изображения, аудио, видео и текстове, които могат да се ползват от всяко място с интернет:

 • за книги от фонда (най-старата е издадена през 1824 г.);
 • за статии от периодични издания (най-старата описана статия е от 30 септ. 1863 г.), части от различни издания в областите кино и театър и пиеси, публикувани в периодични издания;
 • за дисертации, хабилитационни трудове и дипломни работи, защитени в НАТФИЗ;
 • за нетрадиционни носители на информация – електронни документи, качени на самостоятелни дискове (CD).

Каталог Книги, части от книги, статии, дисертации и CD

 

За специфичните фондове са разработени модули ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ и ФИЛМИ

 • Театрални постановки – с информация за създаваните на учебните сцени постановки (от първата „Двубой“ през 1957 г.), както и за поставяните в други театри
 • Филми – с всички включени във филмотечния фонд заглавия (с подробно описан творчески екип, времетраене, серийност, номинации, награди).

 

СВОБОДНИ ОНЛАЙН РЕСУРСИ

/ресурси за безплатно ползване в интернет пространството/

 

 

СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО BLOOMSBURY VIDEO LIBRARY ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ДОКТОРАНТИ И СТУДЕНТИ  (ОТ 15.02.2024 ДО 21.03.2024  ВКЛ.)

 

 

Bloomsbury Video Library е дом на богата, нарастваща стрийминг колекция за преподаватели, студенти и изследователи на изкуството, хуманитарните и социалните науки.

 

Bloomsbury Video Library съдържа 10 колекции, сред които танцова, филмова и медийна, историческа и културна, музикална, визуални и приложни изкуства, както и пет колекции с опера от ранния барок до наши дни.

 

Филмовата  колекция включва независими пълнометражни и късометражни игрални и документални филми, мейкинги, авангардни пърформанси, нямо кино, както и интервюта с  артисти, писатели, хореографи, изпълнители и др.

 

Пробният достъп може да се ползва на територията на Академията, в студентското общежитие или дистанционно.

 

За отдалечен достъп е необходимо да се ползва потребителско име и парола, които може да получите на: b.manoilova@natfiz.bg или s.velikov@natfiz.bg, или на място в библиотеката.

 


 

Свободен достъп до Academic Search Complete на EBSCO за преподаватели, докторанти и студенти на НАТФИЗ за 2024 г. 

 

През 2024 година, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ сключи споразумение с Български информационен консорциум (БИК за споделен абонамент за достъп до база данни Academic Search Complete на EBSCO – мултидисциплинарна академична база данни, включваща активни пълнотекстови издания, които не са на свободен достъп.

Книгите се предлагат във формат pdf и/или HTML. Има възможност и за слушане на съдържанието, както и много видеа, снимков материал.

Достъпът може да се ползва на територията на Академията, в студентското общежитие        или дистанционно, и е предназначен за преподаватели, докторанти и студенти на НАТФИЗ.

Линк за достъп: https://search.ebscohost.com/

Препоръчваме ви да направите личен профил, за да може да конкретизирате и съхранявате търсенията си, да получавате информация за нови заглавия по зададените от вас критерии и теми, да правите бележки върху текстовете, които ви интересуват.

ВАЖНО: Направете първоначалната си регистрация на територията на НАТФИЗ.

За повече информация и въпроси пишете на : b.manoilova@natfiz.bg или natfiz.library@gmail.com, или заповядайте на място в библиотеката.

Указания за търсене на английски може да видите тук: Academic-Search-Getting-Started-Guide

Абонаментът ви дава достъп до:

 • eBook Collection;
 • Academic Search Complete е най-ценната и всеобхватна научна, мултидисциплинарна база данни с пълен текст в света, с повече от 8500 периодични издания с пълен текст, включително повече от 7300 рецензирани списания. В допълнение към пълния текст, тази база данни предлага индексиране и резюмета за повече от 12 500 списания и общо повече от 13 200 публикации, включително монографии, доклади, сборници от конференции и т.н. Базата данни включва PDF съдържание от 1887 г., като мнозинството на заглавия с пълен текст в оригинален (с възможност за търсене) PDF формат. Цитираните препратки с възможност за търсене са предоставени за повече от 1400 списания
 • European Views of the Americas: 1493 to 1750 е хронологичен справочник за произведения, отпечатани в Европа, свързани с Америка. Базата данни съдържа повече от 32 000 записа и е изчерпателно ръководство за печатни записи за Америка, написани в Европа преди 1750 г.;
 • GreenFILEпредлага информация, обхващаща всички аспекти на човешкото въздействие върху околната среда – глобално затопляне, зелено строителство, замърсяване, устойчиво земеделие, възобновяема енергия, рециклиране и др. Базата данни осигурява индексиране и резюмета за повече от 1 000 000 записа, както и пълен текст с отворен достъп за повече от 15 000 записа;
 • Health Source – Consumer Edition е най-богатата колекция от потребителска здравна информация, достъпна за библиотеките по света, предоставяща информация по много здравни теми, включително медицински науки, хранителни науки и хранене, грижи за деца, спортна медицина и общо здраве. Health Source: Consumer Editionпредоставя достъп до почти 80 пълни текстове, потребителски здравни списания;
 • Library, Information Science & Technology Abstracts индексира повече от 560 основни списания, близо 50 приоритетни списания и близо 125 селективни списания; плюс книги, изследователски доклади и сборници. Обхватът на темата включва библиотечно дело, класификация, каталогизиране, библиометрия, онлайн извличане на информация, управление на информация и др. Покритието в базата данни се простира до средата на 60-те години;
 • Teacher Reference Center предоставя индексиране и резюмета на 280 от най-популярните списания и списания за учители и администратори в помощ на професионалните преподаватели;
 • eBook Open Access (OA) Collection е мултидисциплинарна колекция от електронни книги, създадена в сътрудничество с университетски издания и научни издателства в модела с отворен достъп. Колекцията предлага достъп до хиляди заглавия на различни теми, без DRM (управление на цифрови права) ограничения;
 • OpenDissertations е база данни с отворен достъп, създадена, за да помогне на изследователите при намирането както на исторически, така и на съвременни дисертации и тези.

 

 

 

 

СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО THEATRE AND DRAMA PREMIUM ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ДОКТОРАНТИ И СТУДЕНТИ НА НАТФИЗ

(ДО 31.12.2023)

https://alexanderstreet.com/products/theatre-and-drama-premium

 

С  Theatre and Drama Premium НАТФИЗ ще има достъп до:

 •    13 500 пиеси с пълен текст
 • 150 000 страници визуални материали
 • 390+ аудио пиеси от LA Theatre Works
 • 950+ часа заснети сценични представления, документални филми и видео материали за обучение

Студентите и учените могат да извършват задълбочени анализи на ключови писатели, създатели и изпълнители и да придобият нови познания за тях. Например:

 • Използвайки изданието на Bell’s 1623 на текста за сравнение, студентите могат да разгледат множество видео продукции на  Крал Лир, като се фокусират върху речта на Крал Лир в действие 3, сцена 2, и да започнат да разбират как изборът на актьорска игра и режисура може да повлияе на цялостното представяне.
 • Факултетът може да разшири обектива на театралното обучение, за да включи разнообразен актьорски състав от пионери като дизайни на Шърли Прендергаст, първата чернокожа дизайнерка на осветление на Бродуей през 1973 г., или пиеси на Р. Лин Ригс, първият американски индиански драматург, чиито произведения произведени.
 • Всички гости могат да се насладят виртуално на премиерни представления като продукциите на Националния театър на Обединеното кралство  Small Island (2019),  Les Blancs  (2016) и  Frankenstein  (2011).
 • При изследването на  „Сън в лятна нощ“на Шекспир, учените могат да прочетат оригиналната версия, да я сравнят с модернизирани преводи (Августин Дейли) и адаптации (Франсис Елизабет Кларк) за текстови вариации или да се потопят във филмирани сценични версии от прочутите режисьори Джули Теймор и Бевърли Бълок.

Theatre and Drama Premium интегрира и обединява различни области на знанието, обслужвайки студенти и преподаватели в много дисциплини, като театър, литература, изследвания на представления, театрален дизайн, драматично писане и др. Колекцията включва цялото съдържание на следните отделни продукти за театър и драма:

 

 

Пробният достъп може да се ползва на територията на Академията, в студентското общежитие        или дистанционно, и е предназначен за преподаватели, докторанти и студенти на НАТФИЗ.

За отдалечен достъп е необходимо да получите линк на следните имейли: b.manoilova@natfiz.bg или natfiz.library@gmail.com, или заповядайте на място в библиотеката.

Помощни материали:  https://proquest.libguides.com/theatre-drama

 


СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО DRAMA ONLINE ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ДОКТОРАНТИ И СТУДЕНТИ НА НАТФИЗ

 (ОТ 06.11.2023 ДО 18.12.2023)

 https://www.dramaonlinelibrary.com/

 

Drama Online е единственият ресурс, който комбинира достъп до съдържание на драматургични текстове и научни публикации със заснети изпълнения на живо, филмови адаптации и аудио пиеси.

Drama Online е бързо развиващ се учебен ресурс, който включва близо 4500 пиеси от над 1700 драматурзи, близо 450 аудио пиеси, повече от 770 часа видео и близо 650 научни книги от водещи театрални издателства и компании, предлагайки пълно мултимедийно изживяване на театър.

Платформата също така предлага колекции от заснети изпълнения на живо, включително такива от водещи театри като Shakespeare’s Globe, Royal Shakespeare Company и Националния, както и богатство от аудио пиеси от LA Theatre Works .

Кратък видео урок: https://www.youtube.com/watch?v=kUQcSS0anl0&t=2s

Списък на колекциите: ТУК

Пробният достъп може да се ползва на територията на Академията, в студентското общежитие или дистанционно, и е предназначен за преподаватели, докторанти и студенти на НАТФИЗ.

За отдалечен достъп е необходимо да се ползва потребителско име и парола, които може да получите на следните имейли: b.manoilova@natfiz.bg или e.kikarina@natfiz.bg, или да дойдете на място в библиотеката.

 

 


Свободен достъп до Theatre Performance Video Collection на Alexander Street – до 17.06.2023 г.

Колекцията предлага записи на театрални постановки от световна класа, предоставени с любезното съдействие на Националния театър на Обединеното кралство, Royal Shakespeare Company (RSC) и British Broadcasting Corporation (BBC).

От класиката на Шекспир, Артър Милър, Джейн Остин и Мери Шели до съвременни пиеси и интерпретации, тази колекция показва разнообразие от изпълнения на образцови актьори и режисьори като Хелън Маккрори, Адетомива Едън, Саймън Ръсел Бийл и Маги Смит.

 

 

Допълнителните материали предлагат дизайн на костюми и сценарии от Националния театър, пакети за учители от Кралската Шекспирова компания и видеоклипове от BBC, където актьори и режисьори обсъждат своя занаят.

Пробният достъп може да се ползва дистанционно и е предназначен за преподаватели и служители на НАТФИЗ.

За достъп до колекцията, моля подайте заявка на: b.manoilova@natfiz.bg

 

 

 

 


Безплатен пробен достъп до електронни колекции на EBSCO (от 12.12.2022 г. до 28.02.2023 г.)

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че Български информационен консорциум организира временен достъп до колекциите „Humanities Source Ultimate“ и „eBooks University Press Subscription Collection“, предоставени от EBSCO Information Services, за 26 библиотеки в страната.

Колекцията Humanities Source Ultimate включва 849 активни, пълнотекстови списания, които не са налични в нито една версия на базата Academic Search. В 781 от заглавията е възможно търсене в цитираните източници. Освен това са достъпни 2614 активни индексирани списания, като 2197 от тях са рецензирани. Базата  включва още 612 прецизно курирани и индексирани списания с отворен достъп. Заглавията са в областите антична история и археология, класически изследвания, фолклор и изследвания на културата, езикознание, литература и литературна критика, сценични и визуални изкуства, религия и теология.

eBooks University Press Subscription Collection е мултидисциплинарна и предлага достъп до приблизително 37000 електронни книги на повече от 90 от най-добрите академични издателства от цял свят, като Aberdeen University Press, Amsterdam University Press, Cambridge University Press, Harvard University Press, McGill-Queen’s University Press, MIT Press, Oxford University Press, Princeton University Press, State University of New York, Stanford University Press и Yale University Press. Колекцията обхваща множество теми, като хуманитарни и социални науки, политология, история, религия, образование, изкуствознание, литературна критика, музика, икономика и бизнес, медицина и технологии.

Достъпът е без регистрация от устройства на територията на академията:  : https://search.ebscohost.com/

За отдалечен достъп е необходимо да се ползва потребителско име и парола, които ще получите по имейл. При проблеми с достъпа, изпратете запитване на: library@natfiz.bg и b.manoilova@natfiz.bg

Важно: За улеснение на своите потребители, платформата предлага едновременно търсене в двете бази данни.

 


Безплатен пробен достъп до електронни колекции на ARTFILMS DIGITAL (до 31.03.2022 г.)

ARTFILMS DIGITAL е платформа, която предлага достъп до над 1600 филма, създадени от най-добрите режисьори и актьори. Уникална колекция, включваща авангардни творби на съвременни художници, история на изкуството, театрални постановки, филми. Съдържанието е от цял святАвстралия, Обединеното кралство, САЩ, Германия, Дания, Франция, Унгария, Канада, Швейцария, Пакистан, Индонезия, Африка и Япония и обхваща такива области като визуални и приложни изкуства, филм Проучвания, Медийни изследвания, Музика и танци, История, Философия и др.

В допълнение към богатото видео съдържание, Artfilms Digital включва майсторски класове, документални филми, интервюта и други – съдържание, което забавлява, образова и информира.

Възможностите за потребителите са избор на качество на видеото, функции за споделяне и вграждане, като може да зададете начална и крайна точка на клип, метаданни за видеоклипа, многобройни възможности за търсене.

Достъпът е без регистрация от устройства на територията на академията: https://www.artfilms-digital.com/

При отдалечен достъп е необходимо да се ползва потребителско име и парола, които можете да получите по имейл. При интерес изпратете запитване на b.manoilova@natfiz.bg

 


American Cinematographer

Получения като дарение абонамент за 4 години на American Cinematographer може да ползвате и онлайн, следвайки следната връзка и насоки – http://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/tcfstudent_3e/ (Student Handbook-Selected Tables, Charts and formulas + American Cinematographer – digital edition)

> Username: library@natfiz.bg

> Password: NATFIZ

Full access to the Archive via the ASC website.

Links to 2021 issues:

December 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac1221/index.php?complimentary=asc

November 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac1121/index.php?complimentary=asc

October 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac1021/index.php?complimentary=asc

September 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac0921/index.php?complimentary=asc

August 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac0821/index.php?complimentary=asc

July 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac0721/index.php?complimentary=asc

June 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac0621/index.php?complimentary=asc

May 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac0521/index.php?complimentary=asc

April 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac0421/index.php?complimentary=asc

March 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac0321/index.php?complimentary=asc

February 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac0221/index.php?complimentary=asc

January 2021 – https://www.nxtbook.com/nxtbooks/ac/ac0121/index.php?complimentary=asc

 


Безплатен пробен достъп до електронни колекции на TAYLOR & FRANCIS (до 31.01.2022 г.)

Академична библиотека и архив чрез Български информационен консорциум предоставя на студенти и преподаватели на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ безплатен достъп до колекцията с електронни книги на Taylor & Francis  до 31.01.2022 г.

Taylor & Francis са сред най-големите издатели на е-книги в света, а колекцията, която ви предлагаме включва 139 000 книги на английски език.

Повечето от заглавията са в областта на хуманитарните и социални науки под логото на „Routledge“. Застъпени са и теми като: история, политически науки, език и литература, изкуства, икономика и финанси, изследвания на развитието, право, география, образование и много други.

В пробния достъп не са включени заглавия с DRM (Digital Rights Management) защита и такива, класифицирани като учебници (textbooks).

Издателят предоставя  възможност само за четене. Достъпът става само на територията на Академията, без да е необходимо влизане с Вход.

Достъп до колекцията

Полезна информация за това как да разглеждате и търсите в колекцията може да намерите тук.

 


Безплатен пробен достъп до електронни колекции на EBSCO (от 15.11.2021 г. до 17.12.2021 г.)

1. EBSCO : eBook Academic Collection

Най-голямата мултидисциплинарна  академична колекция, която осигурява достъп до над 200 хиляди електронни книги в пълен текст.

В база данни „eBook Academic Collection“ на EBSCO са включени книги на водещи университетски издателства в широк спектър от академични дисциплини като: езикознание и литературознание, изкуства, икономика и бизнес, история, инженерни науки и технологии, медицина, психология, образование, обществени науки, политически науки, религия, сценични изкуства, философия и други.

Колекцията от електронни книги (е-книги) непрекъснато се развива.

Кратка информация за eBook Academic Collection

Видео ръководство за работа с електронните книги [EN]

Примерно търсене: art

2. EBSCO : Humanities Source Ultimate

EBSCO : Humanities Source Ultimate  предлага над 1200 списания с пълен текст, обхващащи езикознание и литературознание, интервюта, библиографии, рецензии на книги, художествена литература и други от Азия, Европа, Северна Америка, Океания и Латинска Америка.

Видео ръководство за работа с електронните книги [EN]

 

Достъпът е без регистрация от устройства на територията на академията:  https://web.a.ebscohost.com/ehost/search/selectdb?vid=0&sid=f121c1a5-9797-426f-8ffe-6ef618a869eb%40sdc-v-sessmgr02

При отдалечен достъп е необходимо да се ползва потребителско име и парола, които можете да получите по имейл. При интерес изпратете запитване на library@natfiz.bg и b.manoilova@natfiz.bg

Важно: За улеснение на своите потребители, платформата предлага едновременно търсене в двете бази данни.

 


Web of Science e реферативна база данни в областта на естествените науки, обществознанието, изкуствата и хуманитарните науки. Дава възможност за извършване на статистика по отношение на научните резултати и тяхното качество.

Линк за достъп:  http://apps.webofknowledge.com/

Потребителско име: natfiz.library@gmail.com

Парола: B18n@tfiz

Достъпът е осигурен от Министерството на образованието и науката до края на 2021 г.

Важно! Ползването на информацията е само на територията на НАТФИЗ! Отговор на въпроси, относно вашето информационно търсене може да получите в библиотеката на НАТФИЗ!

 


SCOPUS е библиографска и реферираща база данни. Индексира 18 000 научни издания по хуманитарни, социални, технически, медицински науки от 5000 издатели. Предлага и възможности за библиометрични анализи и проследяване на цитати.

Линк за достъп: scopus.com  (https://www.scopus.com/search/form.uri?display=basic#basic)

Потребителско име: natfiz.library@gmail.com

Парола: bibnatfiz

Достъпът е осигурен от Министерството на образованието и науката до края на 2021 г.

Важно! Ползването на информацията е само на територията на НАТФИЗ! Отговор на въпроси, относно вашето информационно търсене може да получите в библиотеката на НАТФИЗ!

 


Проектът „Отворена библиотека“ (Open Library)  разполага със стотици хиляди сканирани книги с любезното съдействие на Internet Archive. Включва много класически произведения на литературата и произведения без авторско право, публично достояние. Книгите могат да бъдат прочетени в браузър (с активна връзка с Интернет) или изтеглени на таблет или смартфон.

Проектът “Отворена библиотека” на Internet Archive предоставя хиляди библиотечни записи свободно достъпни за нечия употреба. Можете да помогнете за изграждането на Отворената библиотека, като добавите своите записи.

Каталозите на библиотеките, които вече са качени, включват публичната библиотека в Сан Франциско, библиотеката на Конгреса, каталога HOLLIS на университета в Харвард и библиотеката на университета в Северна Каролина.

https://archive.org/ – Internet Archive е библиотека с нестопанска цел от милиони безплатни книги, филми, софтуер, музика, уебсайтове и др.

 


Европеана (Europeana) е европейски уеб портал, който обединява дигитализирани изображения на обекти, отразяващи различни аспекти от европейската култура. През 2018 г. тази своеобразна електронна библиотека осигурява достъп над 58 милиона произведения на изкуството, артефакти, книги, фотографии, видео и аудио от цяла Европа. Началото на проекта е сложено официално през ноември 2008 г. Информацията е достъпна на 27 езика.

 


Моята библиотека е българска електронна уеб библиотека за книги, издадени на български език.

Използването на библиотеката е свободно и не се заплаща от потребителите.

Публикуваните материали са авторска собственост на създателите им – писатели, поети, илюстратори, издатели и др. Сайтът „Моята библиотека“ не допуска публикуване на издания преди да са изминали най-малко 5 календарни години от годината на първото им издаване в България. Търси се връзка с всички живи български автори за получаване на изрично разрешение да се публикуват творбите им.

 

ELIA – Европейска лига на институтите по изкуствата 

Европейска мрежа за професионален обмен и развитие във висшето образование по изкуствата

 

IETM – Международна мрежа за съвременни сценични изкуства 

Мрежа от над 500 организации за сценични изкуства и отделни членове, работещи в съвременните сценични изкуства по целия свят: театър, танци, цирк, пърформанс, интердисциплинарни форми на живо, нови медии.

 

Сайт на проф. Искра Николова   с материали по световна литература

 

Литература плюс култура – Архив на сп. Театър от 2006 година до последния брой.

 

Български портал за отворена наука Въвеждането на отворен достъп до научна информация и научни данни е свързано с приоритети, заложени в национални стратегически документи за развие на науката, изследванията, иновациите и разпространението на научни постижения.

 

Електронна библиотека по архивистика и документалистика „Акад. Иван Дуйчев– монографии по световна история

 

Български визуален архив  – БВА е създаден, за да разказва за България през XX век, използвайки намерени и дарени фотографии. Архивът се изгражда от и за своята публика. Всички фотографии, част от архива, можете да разглеждате и изтегляте безплатно – както за лични, така и за комерсиални цели.

 

Речник на българската литература след Освобождението – Дигиталният Речник на българската литература след Освобождението се разработва от Института за литература при БАН. Съдържа статии за поети, белетристи, драматурзи, критици и изследователи на българската литература след Освобождението, статии за литературни направления, кръгове и периодични издания, снимки, факсимилета, ръкописни образци и документи в развитие. В рубрика „Гласове на български писатели“ са подбрани ценни записи. Богата библиография към всяка статиите.

 

Academy of Fine Arts Vienna – репозиториум– книги с отворен достъп на английски език в областта на изкуството и културата.

 

E-Books DirectoryТова е нарастващ списък с връзки към 10849 свободно достъпни електронни книги, документи и бележки от лекции. Изданията са научни, научно-популярни и художествена литература. Сайтът може да се ползва от мобилни устройства с малки размери на екрана. Документите са разпределени в 709 категории. Езикът е английски.