СУМАТОХА

от Йордан Радичков

 

постановка и режисура Ивайло Христов

сценография и костюми Марина Янева

музика  Кирил Дончев

плакат Янина Петрова

фотограф Теодора Тодорова

 

участват: клас проф. д-р Ивайло Христов, випуск 2017/2021

 

Действащи лица и изпълнители:

ГОЦА – Теодор Кисьов, АРАЛАМБИ  – Ясен Атанасов, ЛИЛО – Вилиян Гешев, ГЛИГОР – Мартин Димиев, ИВАН ГАМАША – Александър Григоров, ЦИГАНИН 1 – Ростислав Дамянов, ЦИГАНИН 2 – Ахмет Исмаил, ПЕТРАКИ – Марио Василев, Радослав Радев, ШУШЛЯКА – Йоан  Попов, ЗЕЛЕНОТО ДЪРВО – Иван Шуманов, КРОКОДИЛ 1 – Полина Грозданова, КРОКОДИЛ 2 – Никол Оташлийска, КРОКОДИЛ 3 –  Елена Арабаджиян, БЪРЗАТА КАФЯВА ЛИСИЦА – Жаклин Даскалова

 

 

 

ЗАЩО СУМАТОХА?

За творчеството и биографията на Йордан Радичков е изписано много! Аз нямам какво да добавя, нито съм театрален критик, още по-малко литературовед, но все пак ще разкажа една история, която не е описана, а и малко хора я знаят. Трябва да подчертая, че историята ми е разказана от „достоверен източник“ и е напълно истинска!

През далечната 1965г. едно момче от ВИТИЗ прочита току-що излезлия сборник с разкази на Радичков, „Свирепо настроение“, и толкова е впечатлен от разните му там бели вълци, изгубени прасета, високомерни патки и хитри лисици , че веднага решава да направи театрален откъс по не театрален текст.  Това е упражнение в класовете по актьорско майсторство, което се прави в края на първи или началото на втори курс. Момчето кани свой колега и двамата се заемат със сценичната реализация на текста. „Достоверният източник“ пропуска подробности около  репетициите на двете момчета, но резултата, както твърди той, е поразителен! Целият клас е възхитен от работата на своите колеги, а най-много техния преподавател. Преподавателят кани Радичков и след като наново гледат откъса, преподавателят се обръща към автора и казва:

Видя ли Йордане, че твоите текстове стават за театър!

И забележете! Две години по-късно в Сатиричния театър се ражда пиесата и прочутото представление „Суматоха“!

Мисля си, какво ли щеше да стане, ако това момче не беше прочело „Свирепо настроение“? Е, сигурно пак щяхме да се радваме и на „Суматоха“, и на „Януари“, и на „Опит за летене“… Но пък историята е хубава, нали? Само забравих да кажа, че главните герои в историята са: Милен Пенев, Стефан Бубадов и техният преподавател Методи Андонов! Мир на праха им!

Та на въпроса: Защо „Суматоха“? Ще отговоря: А, защо не? Тя и без това, почти, е зачената във ВИТИЗ!

Приятно гледане и стискайте палци!

Р.S. Специални благодарности на „достоверния източник“ – Стефан Мавродиев.

проф. д-р Ивайло Христов

 

Премиера – 28 февруари 2020 г.

 

 

Премиера на “Суматоха” на класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ (БНТ, bnt.bg, “Култура БГ”, 28.02.2021 г.)

Актьорът Ивайло Христов за “Суматохата” (БТВ, btv.bg, “Преди обед”, 18.03.2020 г.)

“Суматоха” от Радичков – с класа на Ивайло Христов (impressio.dir.bg, 26.02.2020 г.)

“Суматоха” в НАТФИЗ (duma.bg, 28.02.2021 г.)

След 55 години “Суматоха” на Радичков се завръща в НАТФИЗ (24chasa.bg, 27.02.2021 г.)