Доц. д-р Красимир Андонов с фотографска изложба “Пенсионирани птици”, в рамките на Международните фотографски срещи, Пловдив – 2020 г.

Доц. д-р Красимир Андонов с фотографска изложба “Пенсионирани птици”, в рамките на Международните фотографски срещи, Пловдив – 2020 г.

 

Доц. д-р Красимир Андонов открива фотографска изложба “Пенсионирани птици”, в рамките на Международните фотографски срещи, Пловдив – 2020 г. Събитието се открива на 16 октомври от 18 часа в Балабановата къща и в него участват фотографи от България, Австрия, Белгия, Турция, Полша и Великобритания.

 

За изложбата:

България е държава, която в годините на социализма имаше впечатляващи военно-въздушни сили. След промените през 1989 година, много от бойните самолети бяха пенсионирани. Но вместо да бъдат нарязани и унищожени, над 200 изтребителя бяха превърнати в своеобразни паметници.

Изложбата на Красимир Андонов e фотографски музей от бойни самолети, които са намерили вечен хангар на пиедестали по всички краища на България. Вписани като монументи в най-обикновена и неочаквана за погледа градска или селска среда, те са превърнали в атрактивна част от пейзажа.

 

 

Изложбената серия “Пенсионирани птици” е представена в две части. Едната показва самолетите на земята, като част от един почти фантастичен урбанистичен ландашфт, а другата част представя фотографии на самолетите-паметници от въздуха.

Изложбата може да бъде видяна от 16 до 31 октомври, в Градска художествена галерия, галерия ”Капана” II етаж, Пловдив. Повече информация за изложбата може да бъде намерена на https://krasimirandonov.com/portfolio/retired-birds/

 

За автора:

Красимир Андонов е български филмов оператор и фотограф. Доцент в НАТФИЗ, ръководител на специалността “Фотография“ към катедра „Филмово и телевизионно операторство  и фотография“.