СЪБИТИЯ                 

Красимир Андонов

Проф. д-р Красимир Андонов

Катедра "Аудиовизуално производство" Факултет "Екранни изкуства"

 

Проф.. д-р Красимир Андонов е преподавател от бакалавърската и магистърската програма на специалност “Фотография” в НАТФИЗ. Той е възпитаник на нашата академия, в специалностите “Кино и телевизионно операторско майсторство” и “Художествена фотография”. Отново тук, доц. Андонов е защитил и докторската си дисертация, на тема “Компютърно-манипулираната фотография”.

Освен като преподавател, Красимир Андонов работи и като филмов оператор и фотограф. Той е заснел пет пълнометражни филма и десетки документални. Носител е на наградата на Българската филмова академия за “Най-добра операто-рска работа” за филма “Съдилището” (2015), наградата “Best Cinematography” на SEE Film Festival, Los Angeles (2015) за “Отрова за мишки”, специалната награда на фестивала “Златното око” в Попово (2002).

Като фотограф, Красимир Андонов е участвал в групови изложби в Канада (Отава), Китай (Кунминг) , Сенегал (Дакар), Франция (Париж).Автор на самостоятелни в България, Австрия и Полша. Носител е на много награди от фотографски конкурси в България и в чужбина.

личен сайт: www.krasimirandonov.com

Vimeo профил: vimeo.com/krasimirandonov

IMDB профил: http://www.imdb.com/name/nm1117334/

 

 

Доц. д-р Красимир Андонов за проф. Румен Георгиев – Рум (сп. “Култура”, септември 2021, бр. 7)

 

Доц. д-р Красимир Андонов с фотографска изложба “Пенсионирани птици”, в рамките на Международните фотографски срещи, Пловдив – 2020 г.

 

Д-р Маргарита Божилова и доц. Красимир Андонов в Славянския институт, Варшавски университет, Полша

 

Премиера на документалния филм “Гешев” (сценарист: Марин Дамянов, оператор: Красимир Андонов) – 26 февруари, 18.00 ч., Дом на киното