Проф. д-р Станислав Семерджиев /ПРЕСКЛИПИНГ/

 

Разговор с проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, в предаването “Новото познание” по БНТ 2 с водещ Стойчо Керев (19.02.2021 г.)

https://bnt.bg/news/za-bezsmartieto-s-prof-d-r-stanislav-semerjiev-292237news.html

 


 

Станислав Семерджиев: Не бива да се поддаваме на масова паника

При практическите предмети в НАТФИЗ онлайн обучението е невъзможно, казва ректорът на НАТФИЗ

(БНР, програма Хоризонт, “Преди всички”, 12.11.2020 г.) водещ: Спас Крайнин

Интервю на Спас Крайнин със проф. д-р Станислав Семерджиев

 

 

Ректорът на НАТФИЗ: Пресилени мерки за изкуството, закъсняха с молове и ресторанти

Ако искаме професионалисти, няма как да работим онлайн, категоричен беше проф. Семерджиев

(“Bulgaria On Air” ТВ, “България сутрин”, 12.11.2020 г.) водещ Гергана Венкова, редактор на текста: Радостина Димитрова


 

 

Коментар на ректора на НАТФИЗ – проф. д-р Станислав Семерджиев за това какви са предизвикателствата пред Академията

Как се става актьор онлайн? (“Събуди се”, Нова ТВ, 08.11.2020 г.), интервю на Мартина Ганчева

Коронавирусът прибра студентите по домовете им и ги принуди да учат дистанционно. Как се става актьор онлайн, какви са предизвикателствата в обучението и в изкуството в условията на пандемията – коментар на ректора на НАТФИЗ – професор доктор Станислав Семерджиев.
„Очевидно е, че да обучаваш актьори, режисьори, оператори в такава ситуация не е възможно. Правим усилия, защото обучението трябва да продължи. Изнасяме част от занятията навън, но да видим докога”, каза той.

„Мисля, че „новото нормално” няма да бъда завинаги. Надявам се, настоящата ситуация да е само временен период”, допълни Семерджиев.

 

Целият разговор гледайте във видеото: https://www.vbox7.com/play:0fadb6d1a6


 

 

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев: Хората вярват в бъдещето, никой не смята, че това ще продължи вечно (Радио София, БНР, 21.08.2020 г.)

Интервю на Катя Василева

 

 


Проф. д-р Станислав Семерджиев гостува в предаването „Сценична треска“, БНР (03.08.2020), автор и водещ: Бояна Андреева

 

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев гостува в предаването “Още от деня”, БНТ (31.07.2020 г.), водещ: Надя Обретенова

 

 

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев гостува в предаването “Нощен хоризонт”, БНР, водещ: Ани Костова (27.06.2020 г.)

Целият разговор може да чуете тук

 

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев в “Седмицата” (“Дарик” радио, водещ: Кирил Вълчев, 27.06.2020 г.)

 

 

Ректорът на НАТФИЗ, проф. д-р Станислав Семерджиев, за изкуството след пандемията (Любословие.бг, 19.06.2020)

 

 

 

НАТФИЗ с безплатни онлайн консултации за кандидат-студентите (БНР, 27.05.2020)

⇒Интервю на

 

 

 

Интервю с проф. д-р Станислав Семерджиев в ефира на Радио “София”, БНР, 30.04.2020 г.

 

 

Академията е моят живот”

“Имаме 12 нови специалности, които се радват на изключителен интерес”

  ” “Паразит” показа как националната аудитория става могъщ трамплин за световно изкуство”, заявява ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев

“В живота всички сме равни, но не на всички Господ е дал еднакво количество талант или интелект”

“Клаудия Кардинале, Дейвид Линч, Карлос Саура, Никита Михалков, Иржи Менцел, Ян Енглерт, Ищван Сабо са наши почетни доктори и приятели”

“Завършващите монтаж или операторство започват работа още във втори курс”

Автор: Ивелина Кирова (в-к “Стандарт”, бр. 68, 21-27. 02. 2020 г., стр. 21)

 

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев гостува в предаването “Време и половина”, програма “Христо Ботев”, БНР, водещ: Боряна Георгиева (14.02.2020)

 

 

 

Ректорът на НАТФИЗ Станислав Семерджиев: Намерен в книгите

(сп. “Биограф”, бр. 101, 46-53 стр., февруари 2020 г. )

Автор: Виолета Цветкова

 

Цялото интервю можете да прочетете тук

 

 

 

“За всяко нещо си има време, когато му дойде времето студенти от НАТФИЗ ще спечелят „Оскар”. Между 500 и 600 са тези, които работят в различни държави по света,  откакто академията съществува, живеят в 30-40 страни. Филми на специално равнище се правят когато им е времето, независимо дали човекът, който го прави е на 70 или на 20 години или дали е бедна или богата държавата”. С тези думи започна участието си в предаването “Денят на живо с Наделина Анева” ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев.


 

Проф. д-р Станислав Семерджиев: “Киното е за зрителите, не само за фестивалните журита”

(в-к “Монитор”, 08-09.02.2020 г.), автор: Ирина Гигова

„Все по-трудно става да се управлява висше училище у нас”, казва ректорът на НАТФИЗ

 

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, пред “Смарт час” по “Bloomberg” ТВ, водещ Живка Попатанасова (03.02.2020 г.): “Налице е колективна безотговорност при финансирането на киноиндустрията”

Един от основните проблеми във финансирането на киноиндустрията е колективната безотговорност. Начинът на създаването на комисиите, които разпределят финансирането, и изграждането на цялата система на държавното финансиране до момента по-скоро дават индикации за проблем, отколкото за успех. Това изисква законови промени, които се бавят, твърди проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

“В Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” (НАТФИЗ) се създадоха нови специалности, обучението се преструктурира, като само трябва още да се подобри материално-техническата база”.

Драматургия като специалност гостът създава в началото на 90-те години.

“Ако бъдат погледнати филмите от последните две десетилетия, те са създадени от 70% от хора, които са завършили тази специалност. Моите студенти работят и създават филми, които се гледат от публиката”.

“В САЩ има специални маркетингови изследвания преди създаването на всеки филм. Проучват се вкусовете, нагласите и желанията на аудиторията. В България не го правим. Човек не може да изразява само себе си, а и една всеобща нагласа към живота”, подчерта проф. д-р Семерджиев.

“Българското кино е в добро състояние въпреки всичките тези проблеми”.

“Много пъти фестивалните награди се дават по субективни причини. Когато обаче има покритие между фестивални призове и зрителски интерес, тогава нещата са ок”, уточни Семерджиев.

“Наградите “Оскар” са лакмус за много настроения и социални нагласи в глобален мащаб. Но квотният принцип в областта на изкуството, културата и науката е абсурд”.

Автор на статията: Стефимир Гроздев

 

Ректорът на НАТФИЗ: “Имаме умни кандидати, а не знаят кой е Чаплин”

(“Impressio.dir.bg“, рубрика: “Съвременни български творци”, автор: Еми Мариянска, 01.02.2020 г.)

Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Проф. д-р Станислав Семерджиев оглави за четвърти мандат Академията.


 

 


Ректорът на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” – проф. д-р Станислав Семерджиев, пред “Труд” (автор Емил Спахийски, 23.01.2020 г.): “Киното в Европа е длъжник на публиката”

“Парите на данъкоплатците се хвърлят в морето. Да харчиш обществени средства, за да изразяваш само себе си, е цинично.”


 

 

СБОГУВАМЕ СЕ СЪС СТЕФАН ДАНАИЛОВ  (БНР – програма “Христо Ботев”, 02.12.19)

Разговор на Невена Праматарова с проф. Станислав Семерджиев

 

„Стефан Данаилов е от онези значими личности в живота ни, които обичаме, създали изключително много доброта около себе си, много човечност и професионализъм.”, каза проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” по повод кончината на обичания актьор, дългогодишен преподавател в академията.

По време на гостуването си в „Артефир” проф. Семерджиев разказа един от най-скъпите си спомени за Стефан Данаилов от преди 40 години, когато Стенли е ученик в 10 клас в Пловдив. Тогава по време на снимките на филма „Дами канят” големият актьор нахранва младото момче, силно обезпокоен, че може да остане гладно.

„С тази своя постъпка, сподели още ректорът на НАТФИЗ, актьорът Стефан Данаилов ми даде тази храна, която той даваше през целия си живот на студентите си. Това е духовната храна, храната на човечността, на замисъла на съществуването. И това е нещо, което ще липсва, защото много хора имат познания, много наши преподаватели са талантливи, имат добър педагогически подход, но те не са толкова близки с техните студенти. Много малко хора, които са звезди, могат да си позволят да са толкова близко до обикновения човек, както и до младия човек. Това е много важно.”

Поклонението пред Стефан Данаилов ще се състои на 2 декември (понеделник) от 11.00 ч. във фоайето на Народния театър „Иван Вазов” в София.

Разговорът на Невена Праматарова с проф. д-р Станислав Семерджиев може да чуете тук

 

 

Днес се сбогувахме с легендата на българското кино България се прости днес с актьора Стефан Данаилов. А в края на миналата седмица в емоционална обстановка неговите студенти от НАТФИЗ изиграха последната си премиерна постановка.

Как като 16-годишен ученик за пръв път попада на снимачната площадка  заедно със Стефан Данаилов,  специално за” Плюс – Минус” разказва ректорът на академията проф. Станислав Семерджиев. С  него разговаря Иво Тодоров.

“Проф. Данаилов беше човек с широко скроена душа, с широко скроен разум. Беше готов да приеме, да прости, да оправдае… Нещо, което малко хора могат да си позволят в днешно време. Той беше човек с вътрешно равновесие и беше надскочил егото”, коментира проф. Семерджиев.

По думите му легендата на българското кино е искал да разчупи образа си на звезда и да се превърне в обикновен човек.

Вижте какво още разказа ректорът на академията за Мастъра във видеото:

 

 

 

На гости ни е проф. Станислав Семерджиев – ректор на НАТФИЗ и изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища.( Дарик радио, “В часа на синята мъгла”, 20.10.2019 г.)

Автор и водещ: д-р Райна Дамяни

Снимка: Дарик Радио АД

Темата е “Българска мистерия”.

 

 

Ректорът на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” – проф. д-р Станислав Семерджиев за “Българска мистерия” и трудните решения в живота ” и лесно ли е да намерим пътя между доброто и злото, между призванието и желанията, между „трябва” и „искам” (ТВ “Европа” , “Европа сутрин”, 13. 10. 2019 г. )

Водещ: Неда Василева

https://www.vbox7.com/play:69b432a89b

 

 

„Българска мистерия“ се завърта премиерно на сцената на Театър НАТФИЗ (БНР, Програма “Хоризонт”, 01.10.2019 г.)

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев, в “Интервю с Наделина Анева” (част 1) – Канал 3 ТВ, 15.06.2019 г., 22.15 ч.:

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев, в “Интервю с Наделина Анева” (част 2) – Канал 3 ТВ, 16.06.2019 г., 22.15 ч.:

 

 

 

Церемония “Мъж на годината 2018” на Дарик радио (28.02.2019 г.)

Ректорът на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” – проф. д-р Станислав Семерджиев връчи престижната награда “Продуцент на 2018 година” на Евтим Милошев.

 

 

 

“По лентата на Мьобиус с проф. Станислав Семерджиев” (БНР, Програма “Христо Ботев”, 06.03.2019 г., водещ: Емил Янев)

„Трамвай по желание“ представя проф. Семерджиев между литературата, театъра, киното, Грег Роуч, MGM, Харисън Рийдър, световните кинофестивали – всичко това по огънатото пространство на Мьобиус…

Запис на предаването може да чуете тук.

 

 

Водещата Светослава Рудолф разговаря с госта – проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ и сценарист на тема: Какво постига турската пропаганда у нас с турските сериали?

(Телевизия “България 24”, “Точка на кипене” (18 – 19 ч.) – 05.02.2019 г.)

 

 

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев: “По гробищата и зоопарковете си личи кой какъв е” (в-к “Седмичен Жълт Труд”, автор Магдалена Гигова (16-22 януари 2019 г.)

“Всеки който пренебрегва Бог и природата, стига до катастрофални последствия”

 

 

“Ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев по света посещава зоопарка и гробището”

БНР – програма “Христо Ботев”, предаване “Покана за пътуване”, автор и водещ Магдалена Гигова, (06. 01. 2019 г.)

Запис на предаването може да чуете тук

 

 

Ректорът на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” проф. д-р Станислав Семерджиев пред “Труд”: “Не позволихме академията да продава дипломи за пари”

(В-к “Труд”, автор: Емил Спахийски, 17.12. 2018 г.)
“Успяхме да се превърнем в институция с международно значение”

 

 

 

Ректорът на НАТФИЗ, проф. д-р Станислав Семерджиев в Следобедния блок  с водещ Драгомир Симеонов (национално Дарик радио – 12.12.2018 г.)

Проф. Д-р Станислав Семерджиев гостува по повод 70-та годишнина на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.

Ще има празничен концерт на 17 декември от 19:00 ч. на голяма сцена в Народния театър „Иван Вазов”.

ЗАПИС ОТ ИНТЕРВЮТО МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК

 

 

Ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев пред Епицентър.бг за 70-годишнината на учебното заведение:

“Много хора не вярват, но администрацията също е творчески процес”

(epicenter.bg; Автор: Магдалена Гигова, 08. 12. 2018 г.)

 

“Игралното кино е на изчезване, заради настъпващите технологии. Затова от първи курс студентите изучават документалистика”

(travelwithmagi.wordpress.com;, Автор: Магдалена Гигова, 08. 12. 2018 г.)

 

 

Станислав Семерджиев в страните на филмовите чудеса

Ректорът на НАТФИЗ улавя пулса на киното в десетки екзотични държави

В-к “Монитор” – 01-02. 12. 2018 г., бр. 6622, стр. 17, автор: Ирина Гигова

 

“Времето сега е на… “Киномания – 2018” ( blitz.bg, 16.11.2018 г.)

Автор: Борислав Костурков

Авторите на филма – Петър Попзлатев и сценаристът проф. д-р Станислав Семерджиев (ректор на НАТФИЗ) са имали за основа много силния и епичен роман на Владимир Зарев „Разруха”, окачествен от немската критика (там бе преведен още през 2006 г.) като „романа на промяната в цяла Източна Европа”.

БГ звезди завладяват Киномания (в-к Стандарт / standartnews.com; 24. 10. 2018 г.)

Официалното откриване на Киномания е на 15 ноември с „Времето е наше” – драмата на  сценариста Станислав Семерджиев по мотиви от романа „Разруха” от Владимир Зарев

 

“Рецепта за култура” – БНТ 2, 06.10.2018 г. (00. 00 – 11. 35 мин.)

Автор: Юрий Дачев
Гост: Ректорът на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” – проф. д-р Станислав Семерджиев

Киномания 2018 започва с “Времето е наше” (19min.bg; 08.10.2018 г.) 

“Сценарист на филма е Ректорът на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” – проф. д-р Станислав Семерджиев”

 

 

17 игрални БГ филма се състезават в конкурса на „Златна роза” (monitor.bg, 24.09.2018 г.)

Дългоочакваната „Разруха” със световна премиера във Варна.

Сценарист на киноверсията е проф. Станислав Семерджиев.

Автор: Ирина Гигова

 

 

 

Ректорът проф. Станислав Семерджиев: „Намаляваме на 3 години следването в НАТФИЗ”  (в-к “Уикенд”, 11-17 август 2018 г.)  

Автор: Елиана Митова

Рубрика: „Арт Уикенд”, бр. 32 (769), Година XVI;

 

 

Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“: Академията на 70! Време е за промяна!  (eva.bg, 07.07.2018 г.)

автор: Ирина Иванова

 

 

Мартин Браун за Никол Кидман, Леонардо ди Каприо и Юън Макгрегър (bTV – “Тази събота и неделя”, водещ Диана Любенова, 09. 06. 2018 г.)

Холивудският продуцент беше в България по покана на проф. д-р Станислав Семерджиев, за да води специални часове по кино със студенти от няколко специалности в НАТФИЗ

 

 

Професор Станислав Семерджиев: Всички сме свързани в Дървото на Живота!  (ViewSofia.com, 30.05. / 06.06. 2018 г.)

Текст и фотографии: Зoрница Митин

Интервю – част 1част 2

 

 

Нови специалности откриват в НАТФИЗ наесен (БНР, Програма “Христо Ботев”, 06.06.2018 г.)

Автор: Рада Стойкова

 


БНТ – “Денят започва с култура” – 04. 06. 2018 г.

Холивудският продуцент Мартин Браун обучава студенти в НАТФИЗ

Гости: Мартин Браун, продуцент и проф. Станислав Семерджиев

Водещи: Александра Гюзелева и Михаил Заимов

 

 

БНТ – “Още от деня”: Тема: Английската гимназия в Пловдив на 60 години – 01.06.2018 г.

Водещ: Емил Кошлуков

 

 

ТВ “Европа” – “Европа сутрин” – 02. 06. 2018 г.

Ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев – за 70-тата годишнина на академията, как се променя обучението на бъдещите актьори през годините и има ли достатъчно средства за култура.

Водещ: Неда Василева

 

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев: “Артист се става с талант, а не с известна фамилия и връзки” (в. “24 часа”, 03.06.2018 г., бр. 149)

Автор: Пенчо Ковачев

 

 

Фабриката ни за актьори пуска звезди и в Холивуд – в. “Телеграф”, 26.05.2018 г., бр. 4651, автор Боряна Колчагова

 

 

Проф. Станислав Семерджиев: “Усещането, че твоят учител е до теб, е изключително важно”

“Нашите студенти от самото начало са мотивирани да стигнат до своя зрител”

В-к “Монитор”, автор: Ирина Гигова, 24 май 2018 г.

Проф. д-р Станислав Семерджиев гостува в сутрешния блок на bTV “Тази сутрин” в рубриката “Чети етикета” по темата: “Висшето – къде и каква специалност?”  с водещ Биляна Гавазова – 21.05.2018 г.

Бъдещето принадлежи на “творческите личности” (в. “Труд”, 25.04.2018 г., бр. 109)

Проф. д-р Станислав Семерджиев: Работя за другите и съм щастлив (bgbezgranici.com, 26. 03. 2018 г.)

Проф. д-р Станислав Семерджиев: Прочетох “Хамлет” за пръв път на 7 години (impressio.dir.bg, рубрика: “Специален гост”, 22.03.2018 г.)    

Проф. д-р Станислав Семерджиев с награда за НАТФИЗ (uchi.bg, 18.03.2018 г.)

Проф. Станислав Семерджиев взе “Золотая муза” (в. “Дума”, 16.03.2018 г., бр. 52)

НАТФИЗ чества 70-годишен юбилей през 2018 (БНР, „Христо Ботев“ – „АРТефир“, 09.03.2018 г.)

Проф. Станислав Семерджиев оглави журито на “Загреб Докс” (в. “Дума”, 07.03.2018 г., бр. 45)

  И преди и сега българинът е свободен, колкото иска (в. “Сега”, 03.03.2018 г., бр. 53)

Проф. д-р Стансилав Семерджиев: Българинът не гледа кино, а телевизия (в. „Труд“ , автор: Магдалена Гигова, 17. 02. 2018 г.)

Проф. д-р Станислав Семерджиев: НАТФИЗ не е инкубатор на безработни млади хора (в. “24 часа”, г.)  

Автор: Пенчо Ковачев

    

Киното вече е елитарно изкуство, българинът е в плен на телевизията (epicenter.bg, 31.01.2018 г.)

БНТ, „По света и у нас“ – сутрешна емисия (28. 01. 2018 г.), (32. 40 мин до 35. 40 мин.)

в. „АзБуКи“, 25.01. 2018 г., бр. 4

НАТФИЗ отбелязва 70-годишнината си със събития през цялата година (БНР, 26.01.2018 г.) 

      

Навършват се 70 години от създаването на НАТФИЗ (БНТ, 28.01.2018 г.) 

НАТФИЗ стана на 70 години (BTV Новините, 28.01.2018 г.)

Проф. д-р Станислав Семерджиев гост на радио “Новините сега”, с водещ Елена Розберг, януари 2018 г.

Проф. д-р Станислав Семерджиев: Доналд Тръмп е по-добър от Чарли Чаплин(в. „Седмичен Жълт Труд“,  автор: Светлана Терзиева, 23. 11. 2017 г.)

БНР, „Хоризонт“ – „Нощен хоризонт“ с водещ Ани Костова, 13 март 2018 г.

НАТФИЗ отбелязва 70-годишнината си със събития през цялата година

НАТФИЗ посвещава 2018 г. на своята 70- годишнина – Култура

Професор Станислав Семерджиев: Живеем без историческа памет (standartnews.com, 10.11.2017 г.)

ТВ ”Bulgaria On Air”, предаване “Денят On Air” (bgonair.bg, 03.11.2017 г.)

     

Проф. д-р Станислав Семерджиев в “Ники Кънчев Шоу” (Дарик радио, 14. 09. 2017 г.)

 в. “Дума”, 16.08.2016 г., бр. 186                            в. “24 часа”, 10.09.2016 г., бр. 243