65 ГОДИНИ ТЕАТЪР НАТФИЗ – ОТВОРИ ВРАТАТА!

 

Преди 65 години в Деня на народните будители – на 1 ноември 1957 г., с комедията „Двубой“ от Иван Вазов, в постановка на Анастас Михайлов, се открива Учебният драматичен театър. Той има 440 амфитеатрално разположени места и професионални сценични възможности. Учебните спектакли започват да се поставят от художествените ръководители на отделните курсове, студентите по режисура асистират, а театроведите подготвят програмите и обсъждат постановките.

През годините репертоарът му поддържа заглавия от националната и световна драматургия, с класически и съвременни автори. В обстоятелствата на цензура и идеологически надзор, пространството му съумява да запази известен неутралитет, непостижим за други сцени. В по-късните години на демокрацията, учебният театър ще остане облекчено от комерсиализъм и печалбарство поле за сериозно творчество, търсения и послания.

Днес на сцената му се изявяват повече от 300 студенти, които призовават – „Отвори вратата!“ Спектаклите за момента през юбилейния сезон са 18. Всеки месец, едно от заглавията ще бъде представяно на „Вход свободен“.