Здравко Ружев с награда от Международния фестивал за операторско майсторство „Златното око“

 

Няколко дни след столичната премиера в кино „Одеон“, документалният филм „С внимание към детайла“ получи отличие от международния фестивал за операторско майсторство „Златното око“. Наградата е за работата на Здравко Ружев – докторант и преподавател в НАТФИЗ.

Сценарист на филма е Момчил Николов, режисьорът е възпитаник на НАТФИЗ –  Деси Томбушева, а продуцентът доц. Георги Николов също е преподавател в Академията.

С внимание към детайла“ е документален филм-очерк за оператора доц. Георги Карайорданов, един от създателите на кинообразованието в България. През 1973 г. заедно с Христо Христов и Неделчо Милев, поставят началото на кинофакултета в тогавашния ВИТИЗ „Кр. Сарафов“.

Сред студентите му, през годините са едни от най-титулуваните оператори в българското кино – Георги Николов, Емилия Стоева, Константин Занков, Иван Варимезов, Иван Тонев, Стефан Иванов, Рали Ралчев, Емил Христов, Калин Иванов, Красимир Андонов и др.

Част от учениците на доц. Георги Карайорданов участват лично в заснемането на своите спомени-възстановки, които са важна част от съдържанието на филма.