80-годишен юбилей на проф. Иван Ничев

80-годишен юбилей на проф. Иван Ничев

 

Тази година проф. Иван Ничев отбеляза 80 години!

Във връзка COVID – 19 и мерките за безопасност, празникът ще бъде отложен.

Ето, какво споделя проф. Иван Ничев:

Благодаря на Академията и лично на ректора проф. Семерджиев за възможността да отбележим заедно моя празник.

Все пак скъпи приятели и колеги, предлагам да го отложим за Първа пролет на 2021 година, когато искрено се надявам човечеството да се събуди освободено от днешните страхове и болести.

 

 

проф. Ничев с Кшищов Зануси                                                                               с Тодор Колев, на снимките на “Приключенията на един Арлекин” във Виена

 

Проф. Иван Ничев е възпитаник на Държавната филмова академия за театър и кино в Лодз, Полша и ученик на Анджей Вайда. Става един от първите асистенти при разкриването на специалността „Кино и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) през 1973 година.

 

 

проф. Ничев с Менахем Голан                                                                               на снимките на “Големанов”, с Татяна Лолова

 

Приносът му в създаването и развитието на националната кинематография е изключителен – 47 години режисьорът Иван Ничев създава незабравими български филми, а професорът Иван Ничев обучава поколения български кинорежисьори. Благодарим на Режисьора и се прекланяме пред Професора!

Творецът не може да служи на тези, които правят историята, а на онези, които я изтърпяват.“ Иван Ничев

 

 

   

 

 

“Българска рапсодия” (2014, реж. Иван Ничев)