СТУДЕНТИ НА НАТФИЗ В БЕЛИЯ ДОМ И В ОЧАКВАНЕ НА „ОСКАР“

 

Близо 80% от възпитаниците на НАТФИЗ започват работа в театъра или киното още като студенти. Получават първите си професионални награди преди дипломирането, а с него започва участието им в национални и международни културни проекти. Така от началото на сезона, независимо от рецесията на епидемията върху изкуството, абсолвентите на проф. Стефан Данаилов и доц. д-р Пенко Господинов излязоха със 17 премиери в различни столични и извън столични театри. Ако към тях се прибавят учениците на проф. Снежина Танковска, проф. Здравко Митков, проф. Маргарита Младенова, проф. Иван Добчев, проф. Пламен Марков, проф. д-р Атанас Атанасов, проф. д-р Ивайло Христов и всички възпитаници на факултет „Екранни изкуства“ ще се окаже, че близо 90% от театралната, телевизионната и кино продукцията в страната е проекция на започналото в НАТФИЗ образование.

 

(снимката е на Теодора-Косара Попова и кадър от филма “Танда”)

Само преди година името на Академията отново пристъпи по червения килим на „Оскар“ и въпреки, че е малко известен факт, връзката на страната ни с наградите започва именно от ул. „Г. С. Раковски“ 108А – 1983 г. номинация на „Първобитна история“ на Вергиния Бреснишка. И докато третокурсничката Теодора-Косара Попова очаква развоя от съревнованието в студентската категория на тазгодишния приз за филма „Танда“, завършилата през 2019, при проф. Иван Добчев, Мария Бакалова влезе в Белия дом за снимките на „Борат 2“.

 

(снимката е от спектакъла на проф. Иван Добчев, ” Процесът” в Учебен театър НАТФИЗ, 2018)
Независимо че само от началото на септември настоящи студенти и преподаватели на НАТФИЗ бяха удостоени с 16 международни и национални награди за анимация, режисура, операторска работа и др. Академията напомня, че не те са най-важното, а развитието на изкуството и движението на духа му.