„КРЪГОВРАТ“ ОТНЕСЕ ВСИЧКИ НАГРАДИ ОТ KESTENBURG – Баня Лука, Босна и Херцеговина

„КРЪГОВРАТ“ ОТНЕСЕ ВСИЧКИ НАГРАДИ ОТ KESTENBURG – Баня Лука, Босна и Херцеговина

 

С шест награди се завръща класът на проф. Жени Пашова от Международния фестивал на студентския театър KESTENBURG, Баня Лука, Босна и Херцеговина. Бронзов за трето, сребърен за второ и златен кестен за първо място, заедно с двете специални награди и награда за колектив отнесоха възпитаниците на НАТФИЗ за работата си в постановката на проф. Пашова Кръговрат.

 

„Председателят на журито каза, че това е спектакъл, който е дълбоко в професионалните води. Че цялото жури е изключително впечатлено от посланията, начина на работа, цялостната визия и новите форми, които представяме.“ – споделя д-р Михаела Тюлева, режисьор на постановката.

 

  

 

Спектакълът се роди под възторжените аплодисменти на фестивалната публика на „Малък сезон“ в СФУМАТО. При шумен успех и положителни отзиви от страна на критиката, беше представен на Международния фестивалВиа Понтика“ – Балчик и на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ – Ст. Загора. Светла Бенева, член на международното жури на „Пиеро“  го определи, като изключително въздействащ:

„Това е представление резултат на учебен процес, но като замисъл, като изображение, като методология за демонстрация на актьорски умения, като ритъм и препратки към днешния живот на младите е силно въздействащ, възбуждащ  въображението и сетивата на зрителите. Лоран ван Ветер от Белгия, член на журито сподели, че това е спектакъл критерий за възпитанието и обучението на млади таланти, какъвто рядко е срещал в университети с подобна дейност.“

   

 

„Кръговрат“ e спектакъл, изграден от миниатюри, които проследяват развитието на човечеството и дават прогноза за евентуалния му край. Чрез нестандартни средства и метафорични знаци се разкриват взаимоотношенията на хората в различните етапи от тяхното развитие. Представлението поставя въпроси за смисъла на живота и дава отговори, които вълнуват всеки.

 

Международният фестивал на студентския театър KESTENBURG е платформа за сътрудничество между училища по изкуства от целия свят, която се организира на всеки две години от  Студентския театър в Баня Лука. Всяко издание неизбежно събира студенти и преподаватели от 20 до 30 международни академии, а също самодейни театрални групи и компании от Европа. Фестивалът представя атрактивно разнообразие от студентски театрални практики.