Студенти и преподаватели от НАТФИЗ с награди от Фестивала за Операторско майсторство „Златното око“. Награда за цялостно творчество за доц. Георги Николов

Студенти и преподаватели от НАТФИЗ с награди от Фестивала за Операторско майсторство „Златното око“. Награда за цялостно творчество за доц. Георги Николов

 

Десетият юбилеен кинофестивал за операторско майсторство „Златното око“ – Попово връчи голямата награда за цялостно творчество на оператора Георги Николов. Доц. д-р Георги Николов е сред водещите български оператори, фотограф, продуцент и дългогодишен преподавател в НАТФИЗ. Повече от 30-ет години работи като първи оператор в областта на игралното и документалното кино, телевизионната и художествената фотография. Носител е на престижни национални и международни награди. Основател е на българската асоциация на операторите Б.А.О.

 

 

 

 

 

Юбилейното издание на „Златното око“ присъди още 4 награди на преподаватели, бивши възпитаници и настоящи студенти на НАТФИЗ. Специалната награда на Община Попово за операторско майсторство беше връчена на ас. Красимир Стоичков за документалния филм „Пасажери“. Продукцията получи и награда за най-добър български документален филм от 24-то издание на Международния филмов фестивал „София Филм Фест“ 2020.

 

 

Специалната награда за студентско кино беше поделена между Мария Цветкова за игралния късометражен филм „Това лято през зимата“ и Ребека Найденова за номинирания за студентски „Оскар“ филм „Танда“.

Вяра-Мария /дипломант специалност ФТО/, която явно взима студентските награди вместо Мария Цветкова

 

И двете заглавия са продуцирани от НАТФИЗ и създадени в процеса на обучение. Друг неотдавнашен възпитаник на Академията, който се нареди сред водещите млади творци в съвременното кино – Веселин Христов отнесе голямата награда „Златното око“ за операторско майсторство.

от ляво надясно: Георги Челебиев, Антон Бакарски, Веселин Христов, Ребека Найденова и ас. Красимир Стоичков

 

В конкурсната програма на фестивала бяха включени общо 36 филма – игрални, документални, късометражни и студентски. Те бяха оценявани от проф. д-р Цветан Недков – председател на журито и членове – Крум Родригес, Александру Стериан, Константин Петров и Светослав Драганов.

„Златното око” е фестивал за операторско майсторство в памет на кинооператора Димо Коларов и е един от трите в целия свят, посветени на най-старата професия в киноизкуството. Провежда се веднъж на 2 години и се организира от Община Попово и Съюза на българските филмови дейци в сътрудничество с Националния филмов център (Министерство на културата), с подкрепата на Асоциацията на българските оператори, Асоциацията на телевизионните оператори, БНТ, „Бояна филм“ ЕАД, UVT и Сдружение за среда и култура „Попово XXI век“.

 

http://goldeneye-bg.eu/