ПРОФ. ИВАН ДОБЧЕВ С „АПОКРИВ“

ПРОФ. ИВАН ДОБЧЕВ С „АПОКРИВ“

 

Проф. Иван Добчев се обърна отново към българските апокрифи. За втори път след 1997 г. режисьорът поставя „Апокриф“. Спектакълът на сцената на ТР „Сфумато“ е реализиран с участието на студенти от НАТФИЗ.

 

„Тези текстове, в които съм се ровил през годините и които неизбежно са ме завръщали в детството, са захранвали въображението и детското ми любопитство към отвъдното, към Онова нещо, което според Радичков „ни вижда целите, а ние му виждаме само окото”.

Моето повторно завръщане към българските апокрифи е провокирано от сполетялата ни чума/пандемия, която има своите аналози във вехтозаветните народни предания. Това винаги се е проявявало като изпитание на човешкото – човешката вяра, човешката воля и човешкото достойнство. Освен като режисьор/сънувач, в този спектакъл аз съм и в ролята на педагога, който „въвежда” младите актьори/студенти във вселенската битка на Доброто и Злото, във въжделенията на светлия Рай, които могат лесно да бъдат объркани с образите на Ада и подведени от пъклените замисли на „новите месии” да влязат в капана на обещанията за телесно блаженство.“ – Иван Добчев